top of page
  • June Solberg

Er enden nær?


Det snør mer enn noen gang denne våren, og det er mars. Hvor lang tid er det før de dystopiske romanene får rett?

Kvinnedagen er rett i disse dager, og tilfeldigvis har jeg lest meg gjennom tre romaner hvor alle har sterke, kvinnelige hovedroller. Håper dere finner noe her dere kan kose dere med (hva sier jeg? Få en skikkelig ekkel følelse av!!).

The Selection / Kiera Cass

The Selection / Kiera Cass

I en verden som, etter fire verdenskriger, nå har nye landkonstellasjoner og et USA (nå Illéa) med kastesystem, finner vi America Singer. Hun er i kaste fem, der vi finner kunstnerne, de kreative sjelene. I kaste en finner vi de kongelige, kaste to og tre er de rike, og nedover blir man gradvis fattigere og mindre verdt for de i kasten over. I kaste fem strever man til tider med å finne jobber, men man har som regel mat på bordet.

På tidspunktet hvor romanen starter, sendes det ut et brev til alle jenter mellom 16 og 20 år. Prinsen i landet er gifteklar, og tradisjon tro velger prinser en pike av folket. Alle jentene i aldersgruppen tilbys å være med i en utvelgelse.

America er slett ikke interessert i å bli en Ener, hun er nemlig dypt forelsket i Aspen, en Sekser hun har vært hemmelig kjæreste med i to år. Å involvere seg med en gutt under sin egen kaste blir ansett som stor skam. Det vanligste er å gifte seg innen egen kaste, eller gå ett hakk opp.

Når moren til America (som selvfølgelig ønsker at datteren skal få alle muligheter det å bli en Ener kan gi) tilbyr henne en belønning dersom hun sender inn sin søknad til utvelgelsen: hun kan få halvparten av sine egne inntekter. Dette er en gyllen sjanse for America å tjene penger slik at hun kan få gifte seg med Aspen, men utvelgelsen går ikke helt som forventet...

Denne boken er den første i en trilogi (Elite og The One er de to andre). Boken er oversatt til norsk (gis ut mars 2016), og filmen skal ha premiere i 2017.

Wither / Lauren Destefano (The Chemical Gardens 1)

Wither / Lauren Destefano

Andre verdenskrig har tilintetgjort alt unntatt Nord-Amerika. I et forsøk på å lage mennesker uten sykdommer og deformiteter skapes "the first generation", tilsynelatende perfekte. Deres barn og barnebarn lider derimot av et mystisk virus som tar livet av hunkjønn når de blir 20 år, og hankjønn når de blir 25. Det er en verden av veldig mange gamle fra første generasjon, og mange foreldreløse barn.

Rhine er 16 år gammel og foreldreløs. Hun og tvillingbroren bor alene og kjemper stadig for å stenge ute inntrengere som vil inn i huset deres om natten. Deres verden består i tillegg av gråkledde menn som lever av å kidnappe unge jenter for å selge dem til rike menn. Unge menn rekker gjerne å ha både to og tre koner før de selv dør, og vitenskapsmenn fra første generasjon er desperate etter å bekjempe viruset før menneskene dør ut, slik at det å produsere barn er en prioritet.

Boken starter med at Rhine kidnappes for å bli en av tre nye koner til den unge, rike Linden, som er i ferd med å miste sin første kone til viruset. De bosettes i et enormt hus hvor de får det de kan ønske seg av klær og mat, men de har et veldig begrenset område de kan bevege seg på uten følge. Dette er det selvfølgelig en grunn til.

Dette er også første boken i en trilogi, med Fever og Sever som oppfølgere. Boktrailer her:

Den 5. bølgen / Rick Yancey

Denne er kanskje hakket mer kjent for flere, da den går på kino i disse dager.

Vi møter Cassie, som tilsynelatende er helt alene i verden etter at romvesener har invadert jorden. De har angrepet i bølger for å tilintetgjøre menneskene, først med en elektromagnetisk puls, som får strømmen til å gå, biler til å stanse og fly til å falle ut av himmelen ; de danner tsunamier som tar knekken på alle kystbyer ; en pest tar livet av 97% av befolkningen, og når historien starter har de vært gjennom bølge fire: lyddemperne (menneskene blir rett og slett skutt).

Bilde fra filmatiseringen av Den 5. bølgen

Cassie har ikke alltid vært alene, hun har hatt en familie med en lillebror, mor og far, venner hun er glad i og en gutt hun er forelsket i. Pesten tok livet av de aller fleste, men fortsatt overlevde Cassie, faren og broren. De velger å flykte fra hjemmet sitt, og finner en rekke andre overlevende i et feltsykehus noen mil unna.

Etter å ha vært i leiren ved feltsykehuset i noen uker, kommer det droner. Spionerer dronene på dem? Ingen har så langt sett romvesenene, så når det kommer representanter fra den nærliggende militærbasen som sier de skal få dem i trygghet, så er det vel klart de er til å stole på? Cassie lærer raskt at man ikke kan stole på NOEN.

Gjett hva? Dette er OGSÅ en første bok av tre. Bok nummer to heter Det endeløse havet, og den tredje boka er ventet i mai 2016.


43 visninger

Siste innlegg

Se alle
bottom of page