top of page
  • June Solberg

Drøm deg vekk til en annen dystopi

Vil du lese om en verden som har gått til grunne av noe annet enn et virus? Det finnes SÅ mange andre muligheter for jordas undergang! Her er tre gode, lange tegneserier.


Skyward, vol. 1: My Low-G Life (tegneserie, 2018) / Joe Henderson, Lee Garbett.

Verden har mistet nesten all gravitasjon, og det skjedde på et blunk. Plutselig er alt snudd på hodet, bokstavelig talt. Hovedpersonen var nyfødt da dette skjedde, og vi møter henne igjen 20 år senere, da verden har rukket å venne seg til det å ha lav gravitasjon. De som har penger, har installert gravitasjon i hjemmene sine, og de har støvler som gjør at de kan bevege seg rundt som normalt. De fattige må finne andre løsninger. Husk å ikke hoppe for høyt, da svever du av sted uten å kunne stoppe..


Hovedpersonen, Willa, er bud, og flyr bokstavelig talt mellom hus for å levere pakker. Hun er ekspert på å takle både regn og storm. Faren hennes har ikke vært ute av huset etter at verden snudde seg på hodet. Han drukner i selvbebreidelse over at han ikke klarte å redde moren til Willa da hun svevde avgårde. Faren er forsker, og vet hemmeligheten for å rette opp igjen gravitasjonen på jorda, men det er andre i bildet, som absolutt ikke ønsker at verden skal rette seg opp igjen...


Dette er første bind, jeg gleder meg til å lese fortsettelsen. Dette er første tegneserie jeg har lest på Kindle (dvs via appen på ipad, ikke i sort/hvitt), noe som fungerte glimrende!


Kan lånes hos oss: Nei, men kan fjernlånes her: https://bibsok.no/?tnr=6547030 (blir innkjøpt hos Gjøvik når Korona er over).


Y: The Last Man (tegneserie, 2008) / Brian K. Vaughan, Pia Guerra et.al.


Yorick Brown og apekatten Ampersand er de eneste mannlige pattedyrene som fortsatt er i live etter at en mystisk pest simultant dreper alle som bærer Y-kromosomet, 17. juli 2002.


Samfunnet bryter så klart sammen i det infrastrukturen kollapser, og de overlevende kvinnene (mange kvinner ble også drept på dette tidspunktet, forårsaket av mennenes dødsfall) må nå ta inn over seg at menneskeheten raskt blir utryddet da det ikke lenger vil bli født barn.


Hvorfor er Yorick fortsatt i live? Mange ser på ham som en trussel, og vil drepe ham. Yoricks mor er med i representantenes hus i USA, og beordrer en agent til å beskytte ham. Agent 355 og Yorick tar seg frem over hele verden, først til San Fransisco, så til Australia, hvor Yoricks kjæreste befinner seg. Underveis forsøker de å finne svar, samtidig som stadig flere grupper mennesker dukker opp som har sine egne agendaer hva gjelder Yorick. Vaughan er blant mine absolutt favorittforfattere, og står også bak Løvene i Baghdad, Paper Girls og Saga.


Serien består av 60 hefter, fordelt på 5 deluxe-utgaver som vi har på biblioteket. Disse kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=420589


TV-serien har premiere i 2020!!!


Alene 1: Forsvinningen (tegneserie, 2017) / Fabien Vehlmann, Bruno Gazzotti


I denne verdenen møter vi fem barn av ulik alder, kjønn og bakgrunn og lærer om deres hverdagsliv (de kjenner ikke hverandre), før de plutselig en morgen våkner opp - og alle andre i byen har forsvunnet på mystisk vis. Ingen av dem vet hva som har skjedd. Barna går ut i de tomme gatene og vandrer rundt i den tomme byen. De oppdager at verken TV, radio eller internett heller fungerer. Til slutt finner barna hverandre, og blir tvunget til å holde sammen for å overleve.


Bøkene kan se barnslige ut i streken, men vi har bøkene på Popkult. Dette er definitivt ikke en serie beregnet på små barn, vil jeg si. Det er skremmende tema, spenning, frykt og konflikter. Serienett sammenlikner serien med Fluenes herre.

#JoeHenderson #LeeGarbett #BrianKVaughan #PiaGuerra #FabienVehlmann #BrunoGazzotti #tegneserier-sciencefiction

39 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page