top of page
  • June Solberg

Et hav av kjærlighet - Tahereh Mafi


Jeg tok oppfordringen til Neda Alaei (forfatter av Dette er ikke oss, en nydelig bok!!!!) og leste denne boka, selv om den "ikke angår meg". Dette er en bok mange ungdommer har ventet på, siden Pakkis på 80-tallet, har det vært få oppvekstromaner med muslimer i hovedrollen.


Min umiddelbare gjenkjennelse er det tekniske. Jeg var student i 2002, og kjenner igjen chatting på MSN/AIM, og hvordan internettregningen ble skyhøy fordi man måtte betale både for å sende og for å motta meldinger. Hvordan internett fortsatt var ganske nytt. Jeg har null forutsetninger for å vite hvordan har vært å være muslimsk ungdom i 2002, eller hvordan det er i dag. Gjør derfor som meg: Les denne boken! Få innsikt, få forståelse! Forstå verden!


Du tror kanskje ikke handlingen kan sammenlignes med Norge, men les hva Neda skriver i anmeldelsen jeg linket til over:


Hvor var denne boken da jeg som 11 åring stod på fortauet og ventet på at pappa skulle parkere bilen, og en fremmed dame rullet ned vinduet på sin bil for å spørre meg om jeg kunne norsk?
Hvor var denne boken da vikarlæreren delte ut de enkleste norskoppgavene til meg, fordi hun hadde hørt det var så mange innvandrere i klassen?
Hvor var denne boken alle gangene jeg fikk høre at jeg snakket så godt norsk, ja, du vet, for å ikke egentlig være norsk?
Hvor var denne boken da jeg vokste opp?

Det er ganske bedritent! Ok, over til boka:


Shirin er en 16 år gammel, muslimsk jente, en hijabi, født og oppvokst i USA. Handlingen er rundt ett år etter 11. september og angrepet på USA. Amerikanere lever i en tilstand av frykt for alt fremmed, og Shirin er et svært synlig eksempel for "alle" på det som oppleves som skremmende i hverdagen.


Shirin og familien har flyttet minst 12 ganger siden hun begynte på skole, og er nå på en ny skole i starten av romanen. Hver dag opplever hun at folk er frekke, mistenksomme, redde, rasistiske, fordi hun går med sjal. For eksempel så opplever hun at mattelæreren, fullstendig uprovosert, plutselig holder en tale i klasserommet om hvordan mennesker som "ikke elsker landet sitt" bare kan dra tilbake til der de kom fra. Shirin biter tenna sammen og tenker at hun bare har 2,5 år igjen på High School. Hun er sint, hun forventer aggressivitet, hun stålsetter seg, hun bygger en mur rundt seg.


Shirin har en ett år eldre bror, Navid, og to foreldre som er lykkelig gift. Foreldrene har dog ingen medfølelse med datteren sin, de har begge vokst opp i et Iran hvor lærerne kunne slå dem til blods og hvor man kunne bli drept på gata. Det å bli angrepet med ord er derfor ingenting. Navid og Shirin har hatt et nært forhold, til han oppdaget at han er kjekk og kan bruke det til sin fordel. Navid har ingen av problemene til Shirin.


Shirin og Navid har alltid hatt lyst til å breake, og en dag erklærer Navid at han vil starte en breakdanceklubb. De får tak i en lærer til å undervise, og får det derfor godkjent som en skoleklubb/skoleaktivitet. Plutselig er ikke skoledagene bare et helvete lenger.


Parallelt med dette, får Shirin en ny labpartner, Ocean. Ocean er hvit, amerikaner og noe av det kjekkeste Shirin har sett. Alle stirrer på Shirin, også Ocean. Men måten Ocean gjør det, er annerledes. Ocean er veldig pågående, han ser ofte på henne i timene, og insisterer på at de må gjøre rapporter fra labtimene sammen på kveldstid. Han dukker opp overalt, også i breakdance-timene. Ocean liker henne. Shirin liker ham.


Shirin er livredd for å slippe løs følelsene sine, fordi hun vet hvordan samfunnet vil reagere når "en av dem" blir sammen med "fienden". Hun er redd for at folks rasisme vil gå ut over Ocean.


Dette er en bok med mange følelser. Den første store kjærligheten blir beskrevet på en svært gjenkjennelig måte, jeg sitrer av spenning samtidig med Shirin når hun får sitt første kyss. Dessverre er mennesker ordentlig drittfolk, og jeg er sjokkert over hvor langt de går for å ødelegge mellom ungdommene. Dessverre er det ikke unikt, det her.


I boka får en masse innsikt i persisk kultur, spesielt ritualer rundt måltider og matlaging. Leseren får også god innsikt i breakdancing, med beskrivelse av hver eneste move som gjøres.


Originaltittel er A very large expanse of sea, definisjonen av ordet Ocean.


Forfatteren Tahereh Mafi er selv iransk-amerikansk hijabi, gift med forfatteren Ransom Riggs. Hun var 14 i 2002, så jeg vil tro hun har følt på kroppen det samme som hovedpersonen gjør i denne boken. Forfatteren har tidligere skrevet serien Shatter me.


Levantine Films (Hidden figures, Blinded by the light) har kjøpt rettighetene til filmen.432 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page