top of page
  • June Solberg

Vi var løgnere - E. Lockhart


Cadence er eldste barnebarn i en familie som er så steinrik at de aldri snakker om penger. Hvert år tilbringer Sinclair-familien sommeren på en privat øy, der besteforeldrene har bygd fire hus for seg selv og sine tre døtre, pluss et mindre hus for tjenerne.


Sinclair-familien har sin del av dødsfall, avhengighet og tragedier som rammer alle familier uavhengig av hvor priviligerte de er, men de gjemmer alle vonde følelser bak perfekte smil og rette rygger, og en vegg av høflighet..


For eksempel sier Cadence i et avsnitt om tantens skilsmisse: “Jeg aner ikke hva som skjedde. Ingen i familien snakker om det”


Cadence og to av de andre barnebarna på hennes alder - Johnny og Mirren - danner en tett, liten gjeng. En venn av familien, Gat, er også med hvert år. Cadence forelsker seg i Gat når hun er 15. På slutten av den sommeren har Cadence en ulykke eller nervøst sammenbrudd eller en sykdom, men hun klarer ikke å huske hva som skjedde, eller hvorfor det skjedde.


Hun husker at hun ble funnet på stranda, i bare undertøyet, mens bølgene skyldte over henne.


Mamma tok meg med til MR- og CT-undersøkelser. Sprøyter, maskiner. Flere sprøyter, flere maskiner. De tok tester for hjernesvulst, hjernehinnebetennelse, alt mulig. Mot smerten fikk jeg resepter på den ene medisinen etter den andre, men den første hjalp ikke, og ikke den neste heller.

Dette var to somre siden. Nå returnerer Cadence til øya, til familien, til bestefaren, tanten, søskenbarna og Gat. Pillene tåkelegger hjernen hennes, og migrene gjør henne sengeliggende i dagevis.


Cadence spør alle rundt seg om hva som skjedde for å finne en løsning og forklaring. Vi som lesere leter sammen med henne, og samler sammen små biter av sannheter i familiens nett av løgner og bortforklaringer.


Dette er en av de bøkene som klarer å holde på hemmeligheten sin til siste slutt, selv fikk den meg til å utbryte hæh? Før jeg sporenstreks måtte lese boka om igjen med denne nye informasjonen jeg hadde fått. For dere som har lest Flink pike av Gillian Flynn, er det kanskje noen likheter her.


Dette er en rask bok å komme gjennom, med korte kapitler og avsnitt. Kan være litt fragmentert, kanskje? Som Cadence selv.


71 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page