top of page
  • June Solberg

Bøker for store prinsesser


Skjønnheten og udyret har premiere som spillefilm 17. mars, og det forventes at voksne kvinner, som så tegnefilmen som barn i sin tid, vil gå mann av huse for å se filmen på kino. Undertegnede inkludert. I påvente av filmen foreslår vi andre bøker som omhandler prinsesser, hoffliv, kongelige, intriger og spenning.

Månekrøniken-serien av Marissa Meyer

Tar utgangspunkt i kjente eventyr, og gir dem en helt ny vri. Cinder er en moderne versjon av eventyret om Askepott, satt i en moderne verden fylt av androids, fremmede planeter og en helt spesiell prince. Cinder er en talentfull mekaniker, men også kyborg, noe som gjør henne til en annenrangs borger. En dag kommer prins Kai inn i livet til Cinder, fra da av befinner hun seg midt i en intergalaktisk strid, samtidig som hun innhentes av fortiden.

Bøkene blir fortløpende oversatt til norsk, og neste bok, Scarlet, er løst basert på historien om Rødhette og ulven.

 

Rød dronning av Victoria Aveyard

17 år gamle Mare Barrow bor i et samfunn der samfunnet er delt av fargen på blodet, rødblods og sølvblods, der sølv har makten. De er lik elitesoldater med gudelignende egenskaper. Mare er rødblods. Hun får en jobb på Slottet, midt blant de hun hater mest. Hun finner ut at, til tross for sitt røde blod, så har hun en egen dødelig kraft. Denne kraften kan true hele verdensordenen.

Elsket du Hunger games og Divergent, vil du garantert like denne serien. Her er det mange likheter. Bøkene holder høyt spenningsnivå og det er mange uventede hendelser underveis. To bøker på norsk pr. 2016. Kan leses som papirbok eller e-bok.

Throne of glass av Sarah Maas

18 år gamle Celaena Sardothien soner en straffarbeidsdom når kronprinsen i landet tilbyr henne friheten mot at hun stiller som hans deltaker i en konkurranse om å bli den neste kongelige leiemorderen, med påfølgende arbeid i fire år før et liv i frihet. Treningen før konkurransen er utfordrende og spennende, men livet i hoffet er kjedelig. Ting blir dog mer interessant når prinsen begynner å fatte interesse for henne, samtidig som hun selv begynner å åpne øynene for treneren sin, Kaptein Westfall. Plutselig blir en etter en av motstanderne hennes drept. Klarer hun å finne ut hvem morderen er før hun selv blir et offer?

Det er seks bøker i denne serien.

 

The Iron Fey-serien av Julie Kagawa

Alle vet jo at feer og alver er store på kongelige, og det finnes mange bøker hvor personer plutselig oppdager at de egentlig er alveprinsesse.

I serien om The Iron Fey har 16 år gamle Meghan Chase, helt siden faren hennes forsvant da hun var seks år gammel, følt at hun ikke passer inn verken på skolen eller hjemme. Når en mystisk fremmed begynner å følge etter henne på avstand og hennes beste venn opptrer merkelig beskyttende overfor henne, skjønner Meghan at alt ikke er slik hun har trodd. Hun er datter av en mystisk eventyrkonge og en brikke i en dødelig krig. Nå må Meghan finne ut hvor langt hun er villig til å gå for å redde noen hun er glad i, stoppe en mystisk, ond ”u-alv” og finne kjærligheten med en ung prins som heller vil se henne død enn å la henne røre ved hans iskalde hjerte.

 
Nytt omslag i anledning 15-årsjubileet!

Prinsessedagbøkene

Gode gamle Meg Cabot bør leses av flere enn ungdom altså! Hennes Prinsessedagbøkene er som dere skjønner skrevet i dagbokform. God humor med mange populærkulturelle referanser (fra tidlig 2000-tall hvertfall, da de første bøkene kom ut - jeg nevner bare at hun er stor fan av Buffy :D). Den siste boka i serien kom ut i 2015, og Mia er i giftealder.

Lett sammendrag er altså:

Mia Thermopolis er 16 år og går på high school. Hun mener selv at hun er en uhyre mislykket 16-åring; høy, flatbrystet og dårlig i matte. Når hun tror det absolutt ikke kan bli verre, kommer faren hennes og forteller at han er kronprins av Genovia. Det betyr at Mia er prinsesse av Genovia – og var det vanskelig å være Mia Thermopolis, så er det enda vanskeligere å være prinsesse! I tillegg til traumatiserende prinsesseopplæring, får vi høre om dagligliv på skole, kattekosing, forelskelser, morens nye kjæreste og påfølgende halvsøsken, problemene som oppstår når man har en livvakt som blander seg inn, en kongelig familie som også skaper skandaler, en fetter som er undertøysmodell..

Se også filmene fra 2001 og 2004 med Anne Hathaway i hovedrollen (selv om de selvfølgelig ikke når bøkene opp til knærne en gang).

 

Gail Carson Levine

Gail Carson Levine har skrevet flere bøker som spinner videre på gamle eventyr. Vi har bøkene Ella enchanted (ja, også den filmatisert med Anne Hathaway) og Fairest.

Fairest er løst basert på eventyret om Snehvit. Her møter vi Aza, som bor i en verden som elsker sang. Til tross for sitt uheldige utseende (hun ser ut som Snehvit, men i landet hun bor i er dette IKKE en positiv ting), har hun en fortryllende stemme, og synger kontinuerlig. En adelsdame som kommer innom vertshuset der Aza bor, bestemmer seg for å ta henne inn i hoffet. Kongen skal nemlig gifte seg med en jente som ikke kan synge! Dette er helt krise, men Aza viser seg å være en nyttig buktaler (eller buksynger..) og hemmeligheter spinnes.

Ella enchanted forteller historien om hvorfor Askepott egentlig gidder å slave i vei i asken for stemora si. Hun er nemlig blitt forhekset til å alltid gjøre som hun blir fortalt.

 

Confessions of an ugly stepsister

En annen variant av Askepott fortelles i historien Confessions of an ugly stepsister av Gregory Maguire. I denne boka befinner vi oss i det syttende århundre. Iris, moren og søsteren flytter til Nederland etter at faren blir myrdet. Moren får seg jobb hos en maler. Denne maleren får i oppdrag å male portrettet av Clara, den vakre datteren til en rik mann. Etter mye om og men ender moren til Iris opp med å gifte seg med denne rike mannen, og så starter historien om ei vakker jente med en stemor og -søstre, satt i ”vår” verden. Denne er også filmatisert

 

Princess Academy av Shannon Hale

Miri er 14 år og bor i en fjellandsby. Verken Miri eller de andre jentene i byen har noen gang tenkt tanken om å bli prinsesse. En dag kommer det et bud fra dalen om at prinsen skal finne seg en ektefelle som skal velges fra fjellandsbyen der Miri bor. Alle jenter i passende alder blir sendt til en prinsesseskole. Jentene har et år med beinhard konkurranse og en hjertløs lærer foran seg. Da banditter oppsøker skolen for å kidnappe prinsessen oppdager Miri at hun har en helt spesiell begavelse. Fantasy med feministisk vri.

 

Ever After High

Shannon Hale har også skrevet bøker i serien Ever After High, og ja, de er basert på dukkefranchisen med samme navn. Ever After High er en kostskole i eventyrverdenen, og elevene er tenåringsbarna til kjente eventyrfigurer, som datteren til den onde dronningen, Raven Queen, som ikke vil være ond som moren sin; og datteren til snehvit, Apple White, som bare vil bli lykkelig alle sine dager.

Det er flere bøker i serien, som alle handler om tenåringers vanlige liv på en kostskole, men det går en rød tråd gjennom historiene: dersom elevene ikke følger sine forutbestemte skjebner, vil historiene deres slutte å eksistrere, og de selv vil forsvinne for alltid...

Selection-serien er fortsatt undertegnendes favoritt, og er utførlig omtalt hos oss tidligere. Boka kan også lånes som e-bok.

54 visninger

Siste innlegg

Se alle
bottom of page