top of page
  • June Solberg

Abhorsen-serien - Garth Nix


Dette er typisk high fantasy, det vil si fantasy som befinner seg i en helt annen verden enn vår, og ikke har noe tilhørighet. Som Ringenes Herre, eller Game of thrones.


For å forstå disse bøkene må jeg for klare litt hvordan ting fungerer. I denne verdenen finnes to typer magi. Charter magic er magi som består av et utall ulike symboler, som tegnes på papir eller i lufta, som uttales, eller er inngravert eller bygget inn i et objekt, eller det kan plystres. Disse symbolene er en del av The charter, og er bundet av verdens lover, som gravitet og luft. De som kan bruke denne magien har et charter mark på seg, og er de fleste i denne verdenen.

Den andre typen magi er såkalt «Free magic». Fri magi er ikke bundet av The charter. Det er det som var den opprinnelige magien i verden, men etter at The charter ble laget, ble magien bundet opp i symbolene nevnt tidligere.


Fri magi er altså det som flyter utenfor verdens rammer, og det å bruke fri magi, avgir en varm metallisk lukt, og brenner tungen og leppene til de som ytrer magien. Denne formen for magi er derfor utelukkende benyttet av nekromansere.


Vi befinner oss i et land som heter Ancelstierre. Magi finnes offisielt ikke i denne verdenen, og blir benektet at finnes av myndighetene. De som bor nærme «muren» vet bedre. På andre siden av muren eksisterer det en verden som fungerer helt uavhengig av resten. De har ikke samme vær, for eksempel. Denne verdenen heter The Old Kingdom.


I Ancelstierre er det et kvinnelig college hvor de faktisk underviser i Charter magic, siden det ligger såpass nærme muren. Her møter vi hovedpersonen Sabriel. I åpningsscenen opplever vi at hun vekker til live en kanin som er blitt overkjørt av en bil. Hun plystrer noe, og så er såret blitt borte.


Sabriel er datter av en Abhorsen. En abhorsen er på et vis en nekromanser – en som vekker døde til live – men hans oppgave er å bringe disse døde tilbake til døden. For å gjøre dette trenger man charter magi, pluss syv bjeller som har ulike egenskaper. Man «dukker» på en måte inn i døden, parallelt med vår verden, så består av en elv og syv porter.


Sabriel kom til skolen da hun var fem år, og ser offisielt faren sin to ganger i året, fysisk, men møter ham i all hemmelighet resten av året og har blitt lært opp i en Abhorsen sine oppgaver, siden denne tittelen går i arv. Hun er nå i ferd med å avslutte college, og er vel rundt 17 år.


En kveld hun venter på å møte faren sin, opplever skolen at en død person, styrt fra dødens side, har kommet over muren med en sekk i hånden. Det viser seg at faren til Sabriel, selveste Abhorsen, er fanget i døden og har sendt Sabriel sverdet og instrumentene sine i håp om at hun skal kunne ta seg over muren, inn i døden, og redde ham.


Og slik starter en episk fortelling om små og store døde, en snakkende katt, papirfly, vennskap, ondskap og masse bjellerier og sverdkamp.


8 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page