top of page
  • June Solberg

Bare bra damer - 2021

8. mars er like rundt hjørnet, og da frister jeg med bøker som omhandler tøffe, kule, sterke damer, kvinner og jenter.


Romaner


Buffy By er talentfull : en selvbiografi / Ingeborg Arvola

Buffy By er inspirert : en spenningsroman / Ingeborg Arvola


To bøker er til nå skrevet om elleveåringen Buffy, jenta som er oppkalt etter Buffy the vampire slayer. Disse bøkene er riktignok skrevet for ungdomstrinnet, men kan rett og slett leses av alle aldre. Buffy bor med mor Lillie og storebror Bobby, og har en far et eller annet sted. Familien bor i Oslo, og de lever under fattigdomsgrensen. Buffy dropper bursdager fordi hun har ikke råd til gaver, og de spiser knekkebrød til middag. Mor har oppdratt barna sine til å aldri be om tjenester, fordi de ikke har ressurser til å gjengjelde dem. Barna er også oppdratt til å tenke positivt på det aller meste, inkludert rosenkål i matpakka.


I første bok får Buffy i oppdrag å skrive en selvbiografi, så hele romanen er altså selvbiografisk, men har også kommentarer og noter fra Buffy. Buffy er innmari god til å stå på slalåm, og kvikk som hun er, har hun funnet ut at det går an å låne slalåmutstyr på frivilligsentralen. Å komme seg til trening er 0 problem, man har da bein å gå på!


I andre bok skal Buffy skrive spenningsroman, samtidig som hun veldig gjerne vil dra på ferie. Mor vil ikke ta imot tilbudet om å låne hytta en en pasient. Buffy får en ny utfordring!


Bøkene er realistiske, og det er ingen skam i å være fattig. Den flerkulturelle klassen Buffy går i, er bare herlig. Mye humring og gjenkjennelse er det også. Jeg tror Buffy er Pippi for sin generasjon!
Moxie / Jennifer Mathieu


Forlaget skriver: Vivian Carter er drittlei. Hun er lei av skolens ledelse som ikke tror at guttene på fotball-laget kan gjøre noe galt. Hun er lei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra guttene. Men mest lei er hun av å være den som alltid gjør det som er riktig og det som forventes av henne.


Moren til Vivian var en tøffing da hun var på Vivians alder. Hun var punker og Riot Grrl, og lagde opprørske fanziner. Og Vivian blir inspirert til å lage Moxie, en feminist-fanzine som hun distribuerer anonymt på skolen. Hun trenger bare å gjøre noe og få ut litt damp, men responsen vokser og Moxie blir snart et begrep. Etter hvert blir Vivian kjent med jenter på skolen på tvers av klikker og plass på popularitetsskalaen, og hun skjønner at hun rett og slett har startet en revolusjon. Det er på tide å slåss. Jentene gjør opprør!


Moxie er blitt filmatisert på Neflix.Kraften / Naomi Alderman


Forlaget skriver: Hva vil skje om kvinnene får makten i egne hender? En dag oppdager kvinner over hele verden at de har en ny kraft: Hendene deres kan skyte elektriske ladninger - med et lite knips kan de påføre andre mennesker støt, lammelser, grusomme smerter - til og med død. Klodens menn må plutselig innse at de ikke lenger har kontroll. Fra nå av er de prisgitt kvinnenes makt: Jentenes Dag har kommet. Men hva gjør kvinnene med makten de har fått - og hva gjør makten med kvinnene?


En åndeløst spennende futuristisk triller, en fengslende og flertydig roman, og en svimlende utforskning av makt og kjønn. I romanen møter vi fire skikkelser forskjellige steder i verden - tre kvinner og en mann - som alle får livene forandret av kraften. Hva gjør den nye makten med dem? Hvordan forandres samfunnet, menneskene og forholdet mellom kjønnene? Og er det endelig mulig å bygge en rettferdig verden, nå som mannens undertrykking er borte?


Kraften er en intens leseropplevelse - som vil få deg til å se på verden med nye øyne.Pet / Akwaeke Emezi


Jam er en 15 år gammel jente, elsket og beskyttet av familien sin, som bor i Lucille, en småby i USA. Byen er et utopia, i følge byens historie har engler på et tidspunkt bekjempet alle verdens monstre. Så i Lucille er det absolutt ikke lenger noen monstre, noe alle innbyggere har fått innprentet fra barnsben av.


En dag snubler Jam og faller oppå morens maleri (som er en form for montasje med skarpe gjenstander). Jam begynner å blø, og blodet slipper løs et vesen gjennom en tredimensjonal portal. Vesenet, uten øyne, men med horn og klør, kommuniserer med Jam (som lider av selektiv mutisme) med hjelp av tanker. Slik oppstår et ømt vennskap mellom disse to.


Pet lærer Jam at monstrene i byen, til tross for englenes kamp, ikke alle er forsvunnet. En av monstrene befinner seg fortsatt i huset til Jams bestevenn, Redeption. Jam må nå slåss, både for å beskytte sin beste venn, men også for å avdekke sannheten, og finne svaret på spørsmålet: Hvordan redder man verden fra monstre hvis ingen vil innrømme at de eksisterer?


Jam er trans, og boka gir et positivt bilde av transpersoner. Boka er stappfull av afrikansk kultur og har et stort, melaninrikt galleri av personer.Tegneserier


Buffy the vampire slayer - Joss Whedon


Buffy Summers er den siste i en lang rekke vampyrjegere. De kvinnelige vampyrjegerne ("slayers") er utvalgt til å bekjempe vampyrer, demoner og andre former for ondskap. Hvordan kombinere dette med livet på High school, kjekkaser og konserter på klubben? Buffy går fra å være en blond berte til å bli et feministisk ikon.

Filmen kom først, men det var først med serien, laget av Joss Whedon, at det hele tok av og ble et fenomen. Buffy, Willow, Xander og andre venner ("the scooby gang") får syv sesonger på TV, en spin-off i serien Angel og en avslutning som tegneserie.


Reserver her:


TV-serien: shorturl.at/ivR18


Tegneserie: shorturl.at/uCIQ9


Nærkamp / Axel Hellstenius og Line Halsnes


Forlaget skriver: Med tupert hestehale og rosa trillekoffert stiller Victoria Bakke til opptak på befalsskolen. Hun lærer raskt at soldatlivet byr på en ganske annen og tøffere virkelighet enn morens frisørsalong. Her får man testet både sine fysiske og psykiske grenser. Verst er det at forholdet til Christian må holdes hemmelig. Forsvaret stiller også krav. SKal Victoria signere utenlandskontrakten og dermed være villig til å dø for sitt land?


Nærkamp er en tegneserieadaptasjon av den prisbelønnete romanen Fittekvote av Axel Hellstenius og Morten Skårdal. Fittekvote fikk U-prisen i 2011.
Kvinnekamp-historie (eller: hva sier Marta & Jenny?)

F-ordet : 155 grunner til å være feminist / Marta Breen og Jenny Jordahl


Forlaget skriver: Marta Breen og Jenny Jordahl har hver på sitt vis vært markante bidragsytere i den feministiske debatten. F-ordet er en humoristisk selvhjelpsbok for deg som lurer på om du kanskje er feminist, eller om du bare vil få det bekreftet.


Her gis det nyttige tips i hvordan man kan møte typiske argumenter og klisjeer om likestilling.Om muser og menn / Marta Breen


Forlaget skriver: I 1929 utkom Virginia Woolfs essay Et eget rom, der Woolf beskriver hvordan kvinner, gjennom historien, har manglet et fysisk og figurativt rom for å uttrykke seg kreativt. Marta Breen går i dialog med denne ikoniske teksten når hun undersøker historien om kvinners rolle i offentligheten. Hun benytter eksempler fra sitt eget virke som forfatter og debattant. Hvor lenge skal kvinner finne seg i å være «den andre», og hvor eksentriske får kvinner lov til å være uten, å avskrives som gale? Kampen for frigjøring er full av historier om kvinner som sparket inn dørene til menns lukkede rom, ofte med store personlige omkostninger.


Denne boken beskriver kampen for et eget rom, men Breen forteller også om eksentriske kulturmenn, groupier, muser, stalkere og det mannlige blikket.Kvinner i kamp : 150 års kamp for frihet, likhet, søsterskap! / Marta Breen og Jenny Jordahl


Forlaget skriver: For 150 år siden var kvinner og menns liv svært forskjellige. Kvinner hadde få muligheter til å bestemme over seg selv, de fikk ikke stemme ved valg eller tjene egne penger. Faren bestemte over henne, til hun giftet seg. Deretter var det ektemannens tur. Først da kvinnene begynte å organisere seg skjedde det endringer.


I denne boka handler det om kvinnebevegelsens mange dramatiske kamper opp gjennom tidene. Fra erklæringen av kvinners rettigheter i 1848, gjennom kvinnebevegelsen, suffragettene, prevensjon og abortspørsmål til Malalas kamp og menneskehandel og kjønnslemlestelse.

Siste innlegg

Se alle

Commentaires


bottom of page