top of page
  • June Solberg

Karantene-spilltips

Bibliotekarer over det ganske land har gått sammen om å tipse om forskjellige typer spill som kan være aktuelle når man holder på å gå på veggen hjemme i karantene. Her er er et lite knippe med tips!


Digitale spill


Borderlands 3(PC, PS4, Xbox one) - Multiplayer eller singleplayer (1-4) looter-shooter. Passer for voksne (18+)


League of Legends (gratis) - Til PC - Passer for ungdom og eldre


Smite (gratis) - Til PC - Passer for ungdom og eldre


Pokemon Go (gratis) - Til iphone og Android: Passer for de som liker pokemon, man må ut og gå for å kunne spille dette.


Harry Potter : Wizards unite (gratis) - Til iphone og Android: Bygd over samme lest som Pokemon Go, men for Harry Potter-fans.


Roblox (gratis) - Til PC, smarttelefon, konsoll.Roblox er ikke et spill, men tusenvis av spill lagd av andre spillere. Her er det spill for både de yngste og de eldste. Det er viktig for de voksne å følge med, for det er spill her som absolutt ikke passer for de små.


Samorost (gratis) - PC, flash browser basert - Pek og klikk spill hvor du løser gåter for å komme deg videre i historien. Passer for alle aldre (URL) https://amanita-design.net/samorost-1/


Terraria (80 kr på Steam, finnes på Android, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One, iOS) Bygge- og eventyrspill, litt som Minecraft i 2d, men med mer progresjon, flere fiender og bosser.


Doki Doki Litteratur Club (gratis - PC, steam) -Visual novel med en unik twist. Sterk tematikk som handler om “voksne” temaer som ensomhet og selvmord. Kan bare anbefales for eldre ungdommer (16+) eller voksne. (URL)


Yume Nikki (gratis - PC, steam) - Surrealistisk pixel basert “walking-sim” adventure spill hvor du er fri til å bevege deg og løse gåter. Gåtene kan være vanskelig å løse så kan ikke anbefales til de yngste. Passer for ungdom og eldre. (URL)


Celeste classic (gratis - PC, flash browser basert) Dette er forgjengeren til det fantastisk spillet Celeste. Dette er en krevende platform spill for dem som liker utfordringer i spill. Passer for alle aldre. (URL)


Meat boy (gratis - PC, flash browser basert) Dette er forgjengeren til det fantastisk spillet Super Meat Boy. Dette er en krevende platform spill for dem som liker utfordringer i spill. Passer for ungdom og eldre. (URL)


Spelunky classic (gratis - PC) Dette er forgjengeren til det fantastisk spillet Spelunky. Dette er en krevende platform-dungeon crawler spill for dem som liker utfordringer i spill. Passer for alle aldre. (URL)


Don’t look back (gratis - PC, flash browser basert) Et kort filosofisk platform-action pixel basert spill med twist. Passer for ungdom og eldre. (URL)


Star Craft (gratis - PC) Verdens mest kjente strategispill som er blitt del av “kulturen” til Sør-Korea. Utrolig gøy klassiker som er nå gratis etter utgivelsen av remastered edition.

Passer barn (10+) og eldre. (URL)


Path of Exile (gratis - PC) F2P Hack’n’slash loot basert rollespill for fans av diablo serien. Passer barn (10+) og eldre. (URL)


Shadow Warrior (gratis - PC) Klassisk FPS spill for de som liker Doom eller Duke Nukem 3D. Passer ungdom (13+) og eldre. (URL)


Unsolicited (gratis - PC, browser basert) Surrealistisk byråkrati “sim” med kreativ gameplay (URL). Passer for alle aldre, men krever engelsk språk kunnskaper.


Beneath A Steel Sky (gratis - PC) Klassisk pek og klikk spill for de som liker spill hvor historie er viktig eller løse gåter. Spillet passer inn i dystopisk scifi sjanger med mørk humor. Passer for barn (12+) og eldre. (URL)


Flight of the Amazon Queen (gratis - PC) Klassisk pek og klikk spill som er basert på “adventure” filmer fra 1940-årene. Spillet passer for de som liker å løse gåter og liker komedier. Passer for barn og eldre. (URL)


Zombie Army 4 (PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows) For voksne. Over the top action for flere spillere sammen over nett, Hitler skjøt seg ikke mot slutten av krigen, men reiste alle verdens døde fra graven i stedet, og en liten gruppe overlevende slakter dem nå ned for fote med kreativt arsenal. En moderne Left4dead.


King’s Quest 1 fan remake (gratis - PC) Klassisk pek og klikk eventyr spill. En remake av det første spillet i spillserien som startet denne spill sjangeren. Spillet passer for de som liker å løse gåter og klassiske eventyr historier. Passer for barn og eldre. (URL)


Ingress Prime (gratis, mobil) Mobil-farsotten Pokemon Go’s pappa. Spilles med mobil og påslått gps-måler, hvor man forsøker å kontrollere områder for sitt lag mens man angriper og ødelegger motstandernes revir. Som PoGo må spillet spilles på farten. https://www.ingress.com/


Haven & Hearth (PC, windows) Rustikt overlevelsesspill satt til folkevandringstiden. Kombinerer RPG-basert karakterutvikling, ressurs- og utstyrsforedling, community-basert flerspillerverden, og permadød-PVP. Best med venner. http://www.havenandhearth.com/portal/


Urban Dead er ett 15 år gammelt MMOPG som kan spilles i hvilken som helst nettleser. Det er ett Zombieoverlevelsesspill der man spiller enten som menneske eller som zombie i en karantenesatt (hmm .. ) by som heter Malton. Alle karakterer i spillet er styrt av en annen ekte spiller, det finnes ikke maskinstyrte spillere. Spillmekanisk får man 50 handlinger hver dag, og for hver halvtime så får man 1 ekstra handling - men aldri over 50. Dette betyr at om du befinner deg på gaten med din siste handling, så må du bare håpe at det ikke dukker opp en zombie der før du får nok handlinger å bevege deg vekk med. Grafisk sett er det veldig lite “gørr” invlvert, annet enn hva tekstboksene sier at skjer. Anbefales for 11+, og folk med god tålmodighet. http://www.urbandead.com/


Analoge spill (rollespill etc):


No Thank you, Evil! - Rollespill fra Monte Cook Games, passer for 3 år og oppover. Det følger med karakterskjema, men det er fullt mulig å spille uten, hvor man kan bruke setningen “I am a [verb] [noun] who [adjective]”. Dette kan selvsagt skaleres etter alder og modenhet hos barnet. Kan kjøpes på http://www.nothankyouevil.com, både som pdf og som fysisk spill. Man trenger terninger med 6-sider for å spille det.


HeroKids - Rollespill fra Hero Forge Games. Passer for 3-10 år. Spillerne spiller som barn i en by hvor de voksne er borte (de er i krig, de er ute og høster inn avlingen etc) slik at barna må rydde opp i problemene som oppstår. Reglene er enkle og man trenger terninger med 6-sider for å spille det. Kan kjøpes her: https://www.drivethrurpg.com/product/106605/Hero-Kids--Fantasy-RPG


Tails of Equestria - Rollespill satt i My Little Ponys verden. https://riverhorse.eu/our-games/my-little-pony-tails-of-equestria/


Trollporten - rollespill beregnet for barn og foreldre. Spillet har enkle regler og er laget for å spilles uten forberedelser. Verdenen spillet foregår i er en udefinert fantasiverden som skapes av spillerne under første spilløkt. Pris: Gratis. PDF-filer kan lastes ned fra http://www.rollespill.info/blog/2017/8


Vandrerne: De mystiske Vandrerne reiser rundt og prøver å kartlegge en verden som stadig endrer seg dramatisk av magiske årsaker. Passer for 2 til 6 spillere i alle aldre. https://www.vandrerne.net/


Heroes of Hesiod - Meget enkel D&D-variant. Pris: Gratis. Inntil 5 spillere pluss en spilleder. PDF inneholder figurer som klippes ut. Kan spilles med 1 d20 og 1 d6 eller med 3 d6. Lastes ned fra side https://www.dmsguild.com/product/123538/Monster-Slayers-The-Heroes-of-Hesiod Oppfølger-eventyr på side https://dnd.wizards.com/articles/features/monsterslayers


Sagospelet Ãventyr - svensk rollespill beregnet på barn og foreldre. “Sagospelet Äventyr stimulerar fantasin och tränar spelarna att samarbeta. Här är alla hjältar.” Fra ca 5 år. Tilgjengelig på side http://sagospeletaventyr.se/


Engine Heart - Gratis fra drivethrurpg. Lenge etter at menneskene er borte utfører små service-roboter sine oppgaver etter beste evne. 10-sidete terninger trenges.


Infestation - Spill en bille, en maur eller edderkopp i menneskenes verden. Skal dere krige mot de andre innsektene eller skaffe dere mat fra spiskammerset. Gratis fra drivethrurpg


Kids, Castles & Caves - i utgangspunktet laget for barn av bordrollespillere som vil at foreldrene skal spille “det dragespillet” med dem. Krever en 6-sidet terning og lite til ingen forberedelse. Tilgjengelig på drivethrurpg.


ICRPG - eller Index Card RPG - lettlært og lettspilt rollespill. Start-pdf kan hentes gratis på side https://www.icrpg.com/. Terninger med 4, 6, 8 og 20 sider brukes.


Tiny Dungeons - beskrevet som “minimalist-fabelprosa-spill”. Bruker inntil 3 6-sidete terninger, enkle regler og kortfattede figurbeskrivelser. Tilgjengelig på side https://www.drivethrurpg.com/product/230298/Tiny-Dungeon-Second-Edition


Gurps Ultra Lite og Gurps Lite - http://www.sjgames.com/gurps/books/ultra-lite/ - http://www.sjgames.com/gurps/lite/ - GURPS, eller Generic Universal Role Play System, er kanskje det rollespillsystemet som det finnes flest bøker til, som handler om alt fra “Hvordan lage et tilfeldig solsystem” for dem som ønsker å lage gassgiganter med lav gravitasjon og “Hva er egentlig forskjellen på en Baretta og en Glock?” for dem som ønsker ultra-realistiske pistoldueller. Heldigvis har de også noe for oss som ikke er helt der enda, med GURPS Ultra Lite og GURPS Lite. Ultra Lite er et ensides rollespillsystem som får frem essensen av Gurps, på bare 1 side. Man får vite hvordan man lager en karakter, hvordan man gjør kamp og sosiale interaksjoner, også er resten opp til GM for å lage en historie. GURPS Lite er 30 sider med hvordan man lager en karakter, ett lite utvalg av skills og advantages man kan kjøpe til karakteren sin, mer dybde i hvordan sosiale interaksjoner skjer, og hvordan kamp fungerer. I motsetning til veldig mange andre korte og enkle gratis-rollespill, så er disse rollespillene direkte relatert til store rollespillbøker, slik at om man liker de små enkle her, så finnes det ett større univers av rollespillbøker som kan utfylle enda større roller om man skulle ønske det.


193 visninger

Comments


bottom of page