• June Solberg

Trans day of visibility

Den internasjonale transsynlighetsdagen feires årlig 31. mars. Vi ønsker å bruke denne dagen til å anbefale gode og transvennlige bøker og tegneserier, for dere som ønsker å lære mer om transtematikk.


Hvis du er låner på Gjøvik bibliotek, kan du følge lenkene nedenfor for å reservere bøkene og hente hos oss. Er du låner et annet sted, kan du søke opp titlene via bibsok.no, og bestille til ditt lokale bibliotek.


Romaner, nokså realistiske


Bursdag / Meredith Russo

Morgan og Eric ble født på samme dag, på samme sykehus, på samme tidspunkt, og etter det har de vært bestevenner hele livet. Når det nærmer seg guttenes trettenårsdag vet Morgan at noe er i ferd med å forandre seg. Han er sønn av en fotballtrener i en liten by i Tennessee, og han er fanget i en kropp som ikke føles riktig. Morgan blir allerede mobbet på skolen, så dét er ikke den største bekymringen. Den største risikoen er å miste faren eller Eric. Eric merker også at noe er galt og at avstanden mellom dem vokser, men han nekter å gi slipp på vennen som betyr mer for ham enn noe annet. Gjennom årene vil de to vennene gli fra hverandre, finne tilbake til hverandre, krangle, bli venner igjen, og slå opp, for så til slutt å innse at de alltid vil være en del av hverandre. Omtalen er utarbeidet av BS.


Boka kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=500972


Kunsten å være normal / Lisa Williamson


David Piper har alltid vært en outsider. Foreldrene hans tror han er homofil. Mobberne på skolen synes han er et utskudd. Bare hans to nærmeste venner vet sannheten. David ønsker å være en jente. På første skoledag, har Leo Denton ett mål. Å være usynlig. Å tiltrekke seg oppmerksomheten til den vakreste jenta på trinnet er definitivt ikke den del av planen. Når Leo tar David i forsvar under en slåsskamp, blir det begynnelsen på et usannsynlig vennskap. Men ting er i ferd med å gå fra vondt til verre. På Eden Park skole har nemlig hemmeligheter en tendens til å røpes ganske fort. Omtalen er utarbeidet av BS.


Boka kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=504510


My brother's name is Jessica / John Boyne


Sam Weaver lever et stille og rolig liv. Han er litt ensom og sliter med å skaffe seg venner og foreldrene er så opptatt at de får han til å føle seg usynlig. Heldigvis for Sam, stiller alltid storebroren Jason opp. Sam ser opp til Jason - han er snill, populær, flink i fotball og jentene konkurrerer om å date han. Men en kveld samler Jason familien for å fortelle en hemmelighet som han lenge har holdt skjult. Foreldrene vil ikke høre om det og Sam skjønner ikke helt hva som skjer. For hva gjør du egentlig når broren din sier at han ikke er broren din i det hele tatt, men at han egentlig er søsteren din? Omtalen er utarbeidet av BS.


Boka kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=484362


Vi skulle vært løver / Line Baugstø


Bøker for litt yngre, men definitivt gode å lese også for foreldregenerasjonen!


Det begynner ei ny jente i klassen til Malin som hun håper kan bli en ny bestevenninne. Hun ønsker at det er en superjente som tør å hamle opp med Sara og de andre som bestemmer i klassen. Men den nye jenta er veldig sjenert, og når Malin prøver å bli kjent med henne, er det tydelig at Leona prøver å skjule en hemmelighet. Etter bare noen dager blir hemmeligheten til Leona avslørt i gymtimen. Det viser seg at Leona egentlig er en gutt. Spørsmålet er hvordan det vil gå nå, med Leona og resten av klassen. Omtalen er utarbeidet av BS.


Boka kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=471557


og fortsetter i boka Jeg er Leona (https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=495505)


George / Alex Gino


Når folk ser på George, tror de at de ser en gutt. Men hun vet at hun ikke er en gutt, hun vet hun er en jente.


George tror hun må holde på hemmeligheten for alltid, men en dag annonserer læreren at klassen skal sette opp teaterstykket Charlottes tryllevev. George har innmari, innmari, innmari lyst til å spille Charlotte, men læreren sier hun ikke får prøve seg på rollen, fordi hun er gutt.


Med hjelp av bestevennen, Kelly, pønsker George ut en plan. Ikke bare skal hun få spille Charlotte, men alle skal få se hvem hun egentlig er, en gang for alle.


Boka kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=504503


If I was your girl / Meredith Russo


Amanda Hardy er den nye jenta på skolen. Som alle andre ønsker hun å få nye venner og passe inn. Men Amanda holder tilbake. Selv fra Grant, gutten hun er forelsket i. Amanda har en hemmelighet. På den forrige skolen pleide hun å bli kalt Andrew. Og hemmeligheter har en lei tendens til å komme ut. Omtalen er utarbeidet av BS.


Boka kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=504506


Fantasy og fantastiske bøker


Pet / Akwaeke Emezi


Jam er en 15 år gammel jente, elsket og beskyttet av familien sin, som bor i Lucille, en småby i USA. Byen er et utopia, i følge byens historie har engler på et tidspunkt bekjempet alle verdens monstre. Så i Lucille er det absolutt ikke lenger noen monstre, noe alle innbyggere har fått innprentet fra barnsben av.


En dag snubler Jam og faller oppå morens maleri (som er en form for montasje med skarpe gjenstander). Jam begynner å blø, og blodet slipper løs et vesen gjennom en tredimensjonal portal. Vesenet, uten øyne, men med horn og klør, kommuniserer med Jam (som lider av selektiv mutisme) med hjelp av tanker. Slik oppstår et ømt vennskap mellom disse to.


Pet lærer Jam at monstrene i byen, til tross for englenes kamp, ikke alle er forsvunnet. En av monstrene befinner seg fortsatt i huset til Jams bestevenn, Redeption. Jam må nå slåss, både for å beskytte sin beste venn, men også for å avdekke sannheten, og finne svaret på spørsmålet: Hvordan redder man verden fra monstre hvis ingen vil innrømme at de eksisterer?


Jam er trans, og boka gir et positivt bilde av transpersoner. Boka er stappfull av afrikansk kultur og har et stort, melaninrikt galleri av personer.


Boka kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=504500


Wayward children / Seanan McGuire


Den prisvinnende serien er historien om Eleanor West's Shool for Wayward Children, en kostskole for barn som kommer fra andre fantasyverdener via portaler, og som ikke klarer å tilpasse seg sine nye, ordinære liv. Det er seks bøker i serien så langt.


Bok 1: Every heart a doorway


Boka handler om Nancy, som kom tilbake fra en reise til Halls of the dead (en form for mytisk underverden) og har ikke klart å tilpasse seg den verdenen hun ble født inn i.


Nancys foreldre sender henne til kostskolen, i den tro at de andre elevene deler Nancys mentale problemer, men det viser seg at skolen er fylt med barn som håper å dra tilbake til den verdenen de kom fra, en hel skole med barn som har opplevd episke eventyr i andre verdenen, for så å bli dratt tilbake til en verden de ikke passer inn i, eksempelvis: En har vært i en horrorfilm-verden, en har vært lærlingen til en gal vitenskapsmann, en har vært kjæresten til en vampyrkonge, vi har et land som er krysning mellom Eventyrland og Candyland, et land med feer osv. Alle barna vil tilbake. Og dette starter verdensoppbyggingen.


Det som er fint med serien, er at det som teller med karakterene er opplevelsene de har levd gjennom, ikke kroppene de har. I en bok hvor alle har opplevd enestående eventyr, så er ikke rase og kjønn noe mer spennende enn at sola står opp. Det er karakterer av alle farger, aldre og kjønnsuttrykk her, inkludert transkjønnede og aseksuelle.


Lån første bok her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?mode=p&tnr=506349


Cemetery boys / Aiden Thomas


Yadriel kommer fra en tradisjonell latinamerikansk familie, som dessverre ikke tar så lett på det at Yadriel er transmann. Yadriel bestemmer seg for å bevise at han er en ekte brujo - en trollmann. Han får hjelp av søskenbarnet og bestevennen, Maritza, går gjennom ritualet for å bli en brujo, og drar av sted for å finne spøkelset til sin drepte fetter, for å sette det fri.


MEN han maner frem feil spøkelse! Den som dukker opp er Julian Diaz, skolens bad boy, som definitivt ikke vil hvile i fred. Julian vil først finne ut hva som skjedde med ham, før han forlater de levende. Yadriel har ikke annet valg enn å hjelpe Julian, slik at de begge får det de vil ha. Problemet er bare at jo lenger Yadriel og Julian tilbringer tid sammen, jo