top of page
  • June Solberg

5 om oppvekst

Oppvekstromaner kan man lese gjennom hele livet. Her er et knippe realistiske romaner om ungdomsliv, hentet fra både ungdoms-, popkult- og voksenhylla, både eldre og nyere titler! Anbefalinger fra meg og andre bibliotekarer via https://anbefalinger.deichman.no/.


13 gode grunner / Jay Asher

Hannah Baker, klassekameraten og jenta Clay Jensen er forelska i, døde for 14 dager siden. På trappa finner Clay en pappeske med kassetter fra Hannah. Med kassettene følger en instruksjon om hvor han skal befinne seg når han hører på hver og en kassett. Clay legger ut på en sår og tung reise, hvor han får høre 13 grunner til hvorfor Hannah tok sitt eget liv. Kassettene blir sendt fra person til person. Hver og en av disse har påvirket Hannah. Alle sviktet de henne på hver sin måte, bevisst eller ubevisst. Dette er Hannahs historie. Sår og håpløs, men med et lite glimt av håp.

Helt ærlig: dette er en slukebok. Den er lettlest, og som flue på veggen fører historien til Hannah deg videre, fortere og fortere. Man kan i etterkant komme til å legge ekstra godt merke til mennesker rundt seg. For boken gjør noe med deg. Den rører ved noe farlig og unevnelig, noe man sjelden snakker høyt om.





Skyskraper-kvartetten / Tove Nilsen


Tove Nilsen har skrevet om sin barndom på Bøler på 60-tallet. Bøler er på denne tiden en helt ny drabantby, de som bor her er kommet flyttende fra hele landet, og er en fargerik gjeng. Her er det alle slags familieforhold, kjærtegn og slag, ømhet og brutalitet.


De som bor her er med på å skape en slags historie, det å bo så tett på hverandre, men allikevel ute på landet, var helt nytt og uprøvd for folk i Norge på den tida.

Den unge Tove er hovedperson i serien, og sammen med venninnene og den litt eldre (og farlige?) Goggen opplever hun mye rart på godt og vondt. At boka leses som en selvbiografi gjør historien hakket mer engasjerende og pirrende. Bøkene er gitt ut mellom 1982 og 2010. Selv leste jeg første bok som tiåring, og ble dratt inn i den spennende og forbudte verdenen til tenåringen Tove. Jeg leser stadig bøkene på nytt som middelaldrende.



Bøkene er også tilgjengelig i Bookbites.



Verden er en boble / Nicola Yoon


Madeline er ei jente som ikke kan huske livet utenfor. Nesten hele livet har hun vært inne, trygt beskyttet av luftfiltre, medisiner, sykepleiere og moren. Med et katastrofalt dårlig immunforsvar er alt farlig. Livet rammes inn av husets fire beskyttende vegger. Den eneste utsikten Madeline har er ut på nabohuset. Sånn får hun får øye på Olly, den jevnaldrende gutten som flytter inn i huset ved siden av sammen med familien sin. Olly fascinerer henne. Han og Madeline får kontakt umiddelbart, først et smil, så en vinkende hånd, så en mail.

Og så? Sprekker boblen?

En nydelig bok om kjærlighet, trygghet og utrygghet.


Finn boken her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=443309, og i Bookbites!


Filmatisert med bokas orginaltittel Everything, everything.




Eleanor & Park / Rainbow Rowell


Eleanor er ny på skolen, og på første skoledag sitter hun ved siden av Park på skolebussen. Eleanor er litt storvokst, går med flanellskjorter og har digert hår. Hun ser litt ut som et fugleskremsel. Park er halvt koreansk, og prøver å overleve High School ved å fly under radaren, og gir motvillig plass til Eleanor på bussen. Det er ikke kjærlighet ved første blikk..

Eleanor har det skikkelig dritt hjemme. Park fersker Eleanor i å lese tegneseriene hans på bussen, og etterhvert begynner de å snakke sammen. De lytter til musikk og stenger verden ute. Eleanor begynner så smått å åpne seg for Park, og det vokser frem et vennskap, sakte, men sikkert.

En tristfin og nydelig fortelling om den første kjærligheten.

Bonus: Historien er satt på 80-tallet, noe som gikk meg fullstendig hus forbi. En liv med walkman og fasttelefoner er fortsatt normalt i mitt hode!


Finn boken her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=421444. Vi har den også i Bookbites.




Mannen som elsket Yngve / Tore Renberg


Stavanger på 90-tallet. Jarle Klepp går på videregående, spiller i band og henger med dama og kompisen. Jarle hater listemusikk, er mot EF, for miljøvern. Han synes de andre i klassen er noen uvitende idioter.

Foreldrene er nyskilt, faren drikker og det er flaut og ubehagelig. Plutselig begynner det en ny gutt i klassen, Yngve. Jarle blir overraskende og brutalt besatt av ham, og finner seg selv spillende tennis og hørende på Japan(!).

Krydret med sitater fra tiårets musikk, og herlig siddishumor. Noe av det beste som er skrevet noen sinne. Renberg har gjennom årene skrevet mange bøker om Jarle Klepp, men det er fortsatt den første boka jeg stadig leser om igjen.


Mannen som elsket Yngve (2003), filmatisert i 2008

Kompani Orheim (2005), filmatisert i 2012

Charlotte Isabell Hansen (2008), filmatisert som Jeg reiser alene, i 2010


Alle titlene er å finne i Bookbites.


32 visninger

Siste innlegg

Se alle
bottom of page