top of page
  • June Solberg

LHBTQ+: Nye titler

Vi feirer juni med en post med nye titler LHBTQ+-nabolaget!


Bøker


Antologi: Proud / samlet av Juno Dawson (2024)


Her samles fortellinger og poesi, både fra kjente LGBTQ+ forfattere og fra nye talenter, som alle gir sine unike responser til temaet 'pride'. Hver historie medfølges av en illustrasjon fra en kunstner som identifiserer seg som en del av LGBTQ+ fellesskapet.


Antologien er samlet av Juno Dawson, og bidragsyterne er: Steve Antony, Dean Atta, Kip Alizadeh, Fox Benwell, Alex Bertie, Caroline Bird, Kathi Burke, Tanya Byrne, Moïra Fowley, Frank Duffy, Simon James Green, Leo Greenfield, Saffa Khan, Karen Lawler, David Levithan, Priyanka Meenakshi, Alice Oseman, Michael Lee Richardson, David Roberts, Cynthia So, Kay Staples, Jessica Vallance, K Valentin og Kameron White.Født i rett kropp : en transmanns fortelling / Luca Dalen Espseth (2024)


Dette er Luca Dalen Espseths sterkt berørende historie om hans vei til et liv som mann. Luca har deltatt i det offentlige ordskiftet rundt trans, så både offentlig og privat har han måttet svare på utallige spørsmål om kjønn, trans og sitt eget liv. Over alt får han de samme spørsmålene, igjen og igjen. For ham kjennes det ut som om han alltid må forklare og forsvare seg bare for å få lov til å eksistere. Selv om han har studiepoeng i både biologi, kjønnsteori og filosofi så blir aldri svarene "gode nok". Ofte svarer han bare for å tilfredsstille et eller annet behov hos andre. Ofte lyver han for å slippe å brette ut hele livet sitt for Gud og hvermann.


I årevis har folk krevd å få høre historien hans i en versjon som de kunne tro på. En historie som passet med deres forståelse av kjønn. Så han lagde én historie for offentligheten, én historie for fremmede på fest, én historie for legene, én historie for familien sin. Men en dag oppdaget Luca at han hadde glemt å lage en historie for seg selv.


Nå får vi Lucas historie, en kraftfull og personlig historie om å få være seg selv i en verden som veldig ofte ser annerledes på deg enn du gjør selv. Og som ofte mistror deg. Det er også en klok og tankevekkende tekst om samfunnet vi lever i. Ved å lese denne boka vil du få ny kunnskap om kjønn, om strukturer og kanskje også om deg selv og egne mønstre du ikke hittil har vært bevisst.


The no-girlfriend rule / Christen Randall (2024)


17-årige Hollis Beckwith prøver å finne plassen sin i brettspillenes verden. Til tross for at kjæresten hennes har en regel mot kjærester ved bordet, og det verste Secrets & Sorcery-spillet noensinne, vil Hollis bevise at hun er en god spiller. På søken etter en gruppe der hun kan høre til finner Hollis en spillgruppe for jenter, der hun finner uventede vennskap og episke eventyr.


Mens hun dykker inn i en verden full av magi, fare og spenning, føler hun seg stadig mer dratt mot spillegruppens bard, Aini Amin-Shaw. Aini er kul, karismatisk og alt Hollis skulle ønske hun selv var. Men ettersom grensene mellom spill og virkelighet blir stadig mer uklare, begynner Hollis’ spillforelskelse å bli til veldig ekte følelser hun ikke kan ignorere.The perfect guy doesn't exist / Sophie Gonzales (2024)


Mens foreldrene hennes er bortreist for uken, planlegger sekstenårige Ivy Winslow å se favoritt-TV-serien sin hele dagen og henge med bestevennen Henry. Men alt begynner å gå galt allerede den første morgenen, da hun våkner og finner Weston, den kjekke hovedpersonen i favorittserien hennes, på soverommet sammen med henne. Og han tror hun er sjelevennen hans.


Ivy innser at skrivingen hennes på en eller annen måte har brakt Weston til live, akkurat slik hun har sett ham for seg, og nå gjør han fanfiction-drømmene hennes til virkelighet. Men de eventyrdrømmene begynner raskt å bli til katastrofer. Mack, Ivys tidligere bestevenn og nåværende fiende, og Henry blir involvert, og sammen må de finne ut hvorfor Weston er her og hvordan de kan bli kvitt ham. Mens Ivy og Mack tilbringer tid sammen dukker de gamle følelsene opp igjen, og de diskuterer endelig hvorfor vennskapet deres gikk i stykker – og om de begge alltid har ønsket noe mer.


Imogen, obviously / Becky Albertalli (2023)


Imogen er kanskje håpløst heteroseksuell, men hun holder i det minste tittelen som verdens beste allierte. Da hun besøker bestevennen sin Lili, som går på college, er nylig ute av skapet og har en ny, kul og skeiv vennegruppe, vet ingen at hun er hetero – selv ikke Lilis bestevenn, Tessa. Og desto mer tid Imogen tilbringer med den kaotiske, fregnete Tessa, desto mer begynner hun å lure på om hun noensinne var helt hetero.Historien om min seksualitet / Tobi Lakmaker (2023)


"Egentlig har jeg bommet på alt mulig. På guttene og på jentene, på det riktige svaret og enda viktigere: på det riktige spørsmålet."


Sofie bor i Amsterdam og strever med å være kvinne. Historien om hennes seksualitet begynner da hun mister jomfrudommen og slutter like før hun reiser til sykehuset hvor man kan bli mindre jente og mer gutt. I mellomtiden forteller hun om sitt kaotiske liv og seksuelle opplevelser. Hun forteller om menn og kvinner, om ensomhet og frykt. Om jentefotball og om kvinner som liker å penetrere kvinner - uten å måtte bruke så fryktelig mye penger på utstyr.


Historien om min seksualitet er en bok om å finne seg selv, som med humor og språklig treffsikkerhet sirkler inn spørsmål av eksistensiell tyngdeFelefeber / Elin Hansson (2023)


Ingen i hjembygda veit at Torleif er homofil. Nå har morfaren hans hatt et slag, og Torleif skal hjem. For første gang på to år. I hjembygda treffer han den japanske hardingfelespilleren Horimyo, og alle de tingene Torleif aldri har snakket om begynner å boble opp til overflaten.


Dette er en historie om musikk og kjærlighet. Om familie, og om å våge å være seg sjøl.


Finding my elf / David Valdes (2023)


Møt Cam. Han forsøker å finne den rette, men han forsøker også å finne seg selv – samtidig som han bruker juleferien til å jobbe i julenissens hektiske juleverksted. Single all the way møter Simon vs the Homo Sapiens Agenda i denne stemningsfulle og romantiske ungdomsromanen.Broken hearts and zombie parts / William Hussey (2023)


Jesse Sparks har et ødelagt hjerte, og om noen få uker kommer han til å trenge en alvorlig operasjon for å reparere det. Det betyr at han bare har én måned på seg for å klare to nesten umulige oppgaver. 1) Filme den episke zombiefilmen sin på et nesten ikkeeksisterende budsjett – i hvert fall hvis han skal ha noe håp om å komme inn på filmskolen. 2) Forelske seg før operasjonen etterlater ham med et digert arr, for hvem kommer til å like ham etter det?


Tegneserier

Hjertestopper 5 / Alice Oseman (2024)


Nick og Charlie har det kjempefint sammen. De har endelig sagt de tre små ordene til hverandre, og de begynner å bli klare for å ta forholdet enda et skritt videre. Men neste år skal Nick flytte for å studere. Kanskje han til og med velger et universitet langt unna. Er alt i ferd med å endres? Hjertestopper er en varm og viktig tegneserie som på kort tid er blitt en bestselger og et internasjonalt fenomen. En serie om kjærlighet, vennskap, lojalitet og psykiske lidelser.


Se også serien på Netflix!Hva dere vil / Molly Horton Booth (2024)


Arden High #1


Vi begynner på Arden High for å få være seg selv - hun vil heller gå med strikkelue og herreskjorter enn foldeskjørt og uniform. Men det er ikke bare lett å begynne på ny skole, særlig når tvillingbroren ikke lenger er der for å dele alt. Med hjelp fra en broket gjeng nye venner lander Vi på beina, bare for å (bokstavelig talt) snuble over den drømmende Instapoeten Orsino. Det eneste problemet er at Vis nye venner antar at hun ikke liker gutter. Og Orsino vil ha Vis hjelp til å be med seg Olivia til skoleballet - mens Olivia vil helst gå med Vi.


Dette er en fortelling full av alver og magi, kjærlighet og forviklinger, og er basert på Twelfth night av William Shakespeare.Homebody : an ode to an abode / Theo Parish (2024)


Hei! Jeg heter Theo. Jeg liker katter og Dungeons & Dragons, og jeg er trans og ikke-binær. Helt siden jeg var liten har jeg prøvd å finne ut hvem jeg er, og oppdaget tingene som gjør meg til meg. Noen ganger kan det føles som om verden prøver å presse deg inn i en boks, eller sette en merkelapp på deg, men det er ingenting som føles bedre enn å være deg selv. Uansett om du er cis eller trans. Vi prøver alle bare å få husene våre til å føles som hjem.


I Homebody forteller Theo sin egen historie, gjennom lyrisk tekst og vakre illustrasjoner.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page