top of page
  • June Solberg

Amerikansk high school

Når jeg tenker på amerikansk high school, tenker jeg på cheerleading, amerikansk fotball, lange rekker med bokskap, skoledanser, jakker med bokstaver, graduation med kappe og hatt og ting man gjør for extra credit.


Her er noen nye og gamle bøker og filmer fra amerikansk skolemiljø, helt fritt for fantasy og horror. Advarer dog mot kjærlighet, sladder og intriger.


Romaner


Alt er OK / Ebba Schølberg Eiring

Forventningene til året på high school er store. Det skulle være et fantastisk år i Oklahoma i USA. Hun hadde sett for seg hvordan alle skulle flokke seg rundt henne første skoledag, men alt ble annerledes. Som lys og annerledes var det som å stå som en varseltrekant på en tom landevei. Tenåringslivet på high school ble ikke helt slik hun hadde sett på TV og film. Dette er en skildring av hvordan det er å være norsk i USA, men også en fortelling om hvordan det er å være tenåring generelt. Mellom touchdowns, milkshakes og smellinga av skapene i korridorene fortelles en historie om et lite, men samtidig stort år. (Omtale utarbeidet av BS)


High School-vibes: Amerikansk fotball

Filmatisert: NeiFordelene ved å være veggpryd / Stephen Chbosky


Forlaget skriver: Dette er 1991, og den akademisk overmodne, men sosialt utilpasse Charlie er tilsynelatende usynlig for omgivelsene. Men så blir han oppdaget av et par eldre karismatiske elever. Sammen med den vakre og frilynte Sam og hennes bror Patrick, opplever Charlie vennskap, kjærlighet, gryende seksualitet, fuktige fester og jakten på den perfekte låta. Samtidig introduserer engelsklæreren ham for en verden full av litteratur, som virkelig setter fart på forfatterdrømmene hans.


High School-vibes: Amerikansk fotball

Filmatisert: JaEleanor & Park / Rainbow Rowell


Året er 1986. Stedet er Omaha, Nebraska.


16-årige Eleanor har nettopp flyttet til byen med sin mor og småsøksen – og sin utilregnelige stefar. Hun føler seg tykk og bortkommen og da hun går inn på skolebussen første skoledag faller hun helt ut med sitt illrøde hår og buksene som holdes sammen av sikkerhetsnåler. Det er bare én ledig plass. Ved siden av Park. Kjekke og kule Park. Som også er utefor, om enn på sin egen måte.


Neste dag er plassen ved siden av Park ledig igjen. Langsom får de øyne opp for hverandre og blir forelsket, sånn som man forelsker seg for første gang, når man er 16 år.

Eleanor og Park er to forelskede sekstenåringer som er kloke nok til å vite at den første kjærligheten sjelden varer, men som likevel er modige og desperate nok til å forsøke.


High school-vibes: mobbing og tulling med bokskapene

Filmatisert: "in development"En av oss lyver / Karen M. McManus


En torsdag ettermiddag må fem elever ved Bayview High School sitte igjen etter skoletid.

- NERDEN Bronwyn har kurs for universitetet og gjør aldri noe galt.

- SKJØNNHETEN Addy er den billedskjønne skoleballdronningen.

- FORBRYTEREN Nate har allerede fått en betinget dom for narkosalg.

- SPORTSSTJERNA Cooper er skolens ubestridte baseballhelt.

- Og til slutt EINSTØINGEN Simon, hjernen bak skolens beryktede sladreapp.


Men Simon kommer seg aldri ut av det klasserommet igjen. Han dør før de har sittet tiden ut. Og ifølge etterforskningen skyldes ikke dødsfallet noen ulykke. Han døde en torsdag. Men på fredag hadde han planlagt å legge ut saftige avsløringer om alle de fire høyprofilerte klassekameratene sine, og det gjør dem alle til mistenkte. Eller er de bare perfekte syndebukker for en drapsmann som fremdeles er på frifot?


High school-vibes: Gjensitting

Filmatisert: "In development"Arr som vinger / Erin Stewart


16 år gamle Ava Lee mistet moren, faren og bestevenninnen/kusinen sin i en husbrann. Ava Lee overlevde, men er brannskadd og vansiret. Hun har vært hjemme i ett år nå, boende hos sin tante og onkel, foreldrene til bestevenninnen som nå er død. Faktisk bor hun hjemme på hennes rom.


Ava Lee kalles "en overlevende" og blir aldri vant til det. For hun ønsker noen ganger at hun aldri hadde overlevd. Hun har ikke tenkt til å overleve. Tilbake på high school møter hun en annen overlevende, Piper, og føler endelig at hun ikke står alene i marerittet. Piper hjelper Ava å sette sammen bitene av seg selv slik hun var før brannen, men Piper kjemper også sin egen kamp.


En bok som tydelig har hatt mye research på brannskadde i forkant. Detaljert om behandling av brannskader. Gir veldig inntrykk.


High School-vibes: bygge kulisser til teatergruppa

Filmatisert: NeiTo all the boys I've loved before / Jenny Han


På norsk: Hvis du bare var min.


Lara Jean har en spesiell måte å komme over kjærlighetssorg på. Hun skriver brev til guttene hun har elsket og forteller hvorfor, så legger hun brevene i en konvolutt som forsegles og adresseres, og til slutt legges brevene i en gammel hatteske.


En dag hun kommer på skolen, kommer en av guttene hun før var forelsket i, Peter, og forteller at han har fått brevet hennes. Krise!! Det viser seg at alle brevene har blitt sendt av gårde, og Lara Jean må nøste opp i gamle følelser.


En sjarmerende serie på tre bøker, som også er filmatisert på Netflix.


High School-vibes: Jobbe på eldrehjem for extra credit.

Filmatisert: JaSimon og homo sapiens-agendaen / Becky Albertalli


Streite folk bør også komme ut av skapet. Simon Spier er seksten år og prøver å finne ut hvem han er og hva han leter etter. Men når en av hans e-poster til gutten Blue havner i gale hender, blir ting komplisert. Fordi det å falle for Blue er en big deal - en veldig, veldig big deal, faktisk. Ikke minst når han blir forsøkt presset av bølla Martin, som truer med å fortelle alle om Simons forelskelse.


Becky Albertalli er en klinisk psykolog som har gjennomført behandling med dusinvis av tenåringer og har ledet en støttegruppe for barn uten bestemt kjønnstilhørighet i Washington. Dette er hennes bokdebut.


High School-vibes: skolemusikaler!

Filmatisert: JaFør jeg faller / Lauren Oliver


Hva hvis du bare hadde én dag igjen å leve: Hva ville du gjøre? Hvem ville du kysse? Og hvor langt ville du gå for å redde ditt eget liv?


Samantha Kingston har alt: en kjæreste alle misunner henne, tre fantastiske bestevenninner og verden for sine føtter. På skolen er det en selvfølge at hun får det hun ønsker seg – fra det beste bordet i kantina til den beste parkeringsplassen. Fredag 12. februar lå an til å bli enda en dag i det gullkantede livet hennes. Isteden skulle det bli den siste. Klokka 00.40 dør Sam. Livet hennes er slutt. Finito. Alt blir svart.


Men så ringer vekkerklokka, og det er 12. februar. Igjen. Var alt et mareritt? Nei, uheldigvis ikke. Hun har fått en sjanse til. Sju sjanser, faktisk. I løpet av en uke opplever hun dødsdagen sin igjen og igjen, og for hver gang skjønner hun litt mer, og blir kanskje litt … klokere?


High School-vibes: Å ha førerkort før man er 18 år!

Filmatisert: JaFilmer/TV-serie


Moxie


Filmatisering av boken med samme navn. Vivian Carter er drittlei. Hun er lei av skolens ledelse som ikke tror at guttene på fotball-laget kan gjøre noe galt. Hun er lei av kjønnsdiskriminerende kleskoder, trakassering og grove kommentarer fra guttene. Men mest lei er hun av å være den som alltid gjør det som er riktig og det som forventes av henne.


Moren til Vivian var en tøffing da hun var på Vivians alder. Hun var punker og Riot Grrl, og lagde opprørske fanziner. Og Vivian blir inspirert til å lage Moxie, en feminist-fanzine som hun distribuerer anonymt på skolen. Hun trenger bare å gjøre noe og få ut litt damp, men responsen vokser og Moxie blir snart et begrep. Etter hvert blir Vivian kjent med jenter på skolen på tvers av klikker og plass på popularitetsskalaen, og hun skjønner at hun rett og slett har startet en revolusjon. Det er på tide å slåss. Jentene gjør opprør!


High School-vibes: Kleskoder


Kan strømmes på Netflix: https://www.netflix.com/no/title/81078393


Kyss meg (The kissing booth)


Elle og Lee har vært bestevenner hele livet, fordi mødrene deres vokste opp sammen. Elle og Lee har en laaang liste med regler som bestevenner, som de ikke skal bryte: at de alltid skal heie på hverandre; hvis de er sinte på hverandre, kan det alltids tilgis med iskrem - og ikke minst, man skal aldri rote seg borti hverandres slektninger. Den siste er vanskelig for Elle, som er forelsket i Lees storebror Noah Flynn (populært kalt Flynn), skolens kjekkas og bad boy. Lee har alltid vært sjalu på Noah, som har fått alt han ønsker seg.


Elle og Lee må ha ansvaret for en bod på skolens pengeinnsamling, og de finner ut at et kyssebod må være midt i blinken. Elle får innvilget dette mot at hun lover at "Flynn" skal være en av kysserne. For en Flynn kan vel erstatte en annen? Drama og kjærlighetsintriger skjer.


High School-vibes: Skoledans


Kan strømmes på Netflix: https://www.netflix.com/no/title/80143556


Ten things I hate about you


En ung kultklassiker basert på Shakespeares Troll kan temmes, og med salige Heath Ledger i en av hovedrollene. Første skoledag faller Cameron pladask for Bianca, men Bianca har en superstreng farm, som ikke tillater Bianca å date før storesøsteren, den ufyselige, utilnærmelige Kat, også blir bedt ut på date. Cameron trekker i tråder og forsøker å få kjekkasen og rebellen Patrick Verona - en mann som kanskje spiste en levende and en gang! - til å forføre Kat. Forviklinger oppstår!


High School-vibes: Marsjerende korps!Clueless


En annen ung kultklassiker, også basert på en roman (Emma av Jane Austen) er Clueless. Dette er en ustyrtelig morsom tidskapsel fra 90-tallet som kom med en egen ordbok og Alicia Silverstone i sin beste rolle.


Den rike og bortskjemte Cher har mange prosjekter, hun får dårlige karakterer på skolen og vet at glade lærere gir bedre karakterer. Hun skal ta førerkort, men er det nødvendig å lære å parkere når alle steder har parkeringshjelp? Hun vil fikse opp den nye, rare jenta i klassen og går all in for å endre henne, fra diett til kleskjøp. Men hva med Cher selv? Vil hun klare å få den kjæresten hun ønsker?


High School-vibes: Førerkort når man er 16!

Kos dere!

Illustrasjonsbilde: Pexels fra Pixabay

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page