top of page
  • June Solberg

#Blacklivesmatter

Vil du sette deg inn i BLM-bevegelsen? Her er en håndfull gode bøker å begynne med!


Dear Martin / Nic Stone


Justyce McAllister er best i klassen og har en fot innenfor på en av toppskolene i USA. Selv om han har reist vekk fra det tøffe nabolaget sitt, klarer han ikke helt å slippe unna bebreidende blikk fra tidligere venner, eller latterliggjøring fra sine nye klassekamerater.


Justyce sliter. Kan Martin Luther Kings bøker gi ham svar? Er de fortsatt aktuelle i dag? Justyce starter å skrive til Martin for å finne ut av det.


Så kommer dagen da Justyce og bestekompisen Manny er ute og kjører, med vinduene nede og musikken skrudd opp. En hvis politimann i sivil blir irritert. Det blir en ordveksling. Skudd blir avfyrt, og Justyce og Manny er midt oppi det hele. Når media fanger opp saken, er det plutselig Justyce som kommer under angrep.


Beskrives som rå, fengslende og umiskjennelig ekte!



The hate u give / Angie Thomas


Seksten år game Starr Carter lever i to verdenen: det fattige nabolaget der hun bor, og den fancy privatskolen hun går på. Den vanskelige balansen blir knust når Starr er vitne til at barndomsvennen Khalil blir drept av en politimann. Khalil var ubevæptet.


Drapet får store overskrifter i media. Noen kaller Khalil en bølle, en narkodealer og et gjengmedlem. Protestanter tar til gatene og starter trøbbel.


Politiet og lokale narkodealere prøver å presse Starr og familien hennes. Alle vil vite hva som egentlig skjedde den dagen. Den eneste som kan svare er Starr. Det Starr sier, eller ikke sier, kan ødelegge samfunnet der hun bor. Det kan også sette henne i livsfare.


Boken er filmatisert og er snart mulig å reservere.





To kill a mockingbird / Harper Lee, illustrert av Fred Fordham


Klassikeren er nå ute i tegneserieformat, til glede for nye lesere!


Historien fortelles gjennom guttejenta Scout, og kan beskrives som en oppvekstskildring. Familien består av Atticus Finch, advokat, enkemann og far til Jem og Scout. De har i tillegg en svart hushjelp, Calpurnia, som er inkludert i familien.


I den stille byen Maycomb er det tilsynelatede fred og fordragelighet mellom de hvite og svarte nabolagene, men under overflaten ulmer det en kombinasjon av fiendlighet, rasisme og ensomhet.


I nabolaget bor en einstøing og erklært "gærning" ved navn Boo Radley. Mye av tida til Jem og Scout består i år forsøke å få Boo til å komme ut av huset, til farens forargelse.


Hovedplottet i romanen består i en rettssak, hvor Atticus jobber for å forsvare Tom Robinson, en svart mann som er (uskyldig) siktet for å ha voldtatt ei hvit jente, Mayella Ewell. Historien gir et godt bilde av tidsånden i USA på 1960-tallet, og historien om Jem, Scout, Boo og Tom flettes snart inn i hverandre.


Må leses, og kan lånes her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=480233




9 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page