top of page
  • June Solberg

Er du lei av kjærlighet?

Februar er den store valentines-måneden, og ekstra kjipt for de som ikke har en kjæreste. Her er noen bøker om tapt kjærlighet, ugjengjeldt kjærlighet, date-helvete, snørr og tårer.


Romaner


Fordelen med ulykkelig kjærlighet - Becky Albertalli


Molly Peskin-Suso er 17 år, ukysset og frustrert. Cassie, den lesbiske tvillingsøsteren og Mollys rake motsetning, har derimot stadig nye forhold. Dessverre har det ikke vært like lett for Molly. Da omsider drømmegutten er innen rekkevidde, har følelsene hennes brått tatt en annen vending. Plutselig har hun begynt å få forvirrende følelser for nerden Reid. Nei, kjærligheten er ikke lett, og særlig ikke første gang. (Omtalen er utarbeidet av BS.)



Du og jeg ved daggry - Glenn Ringtved, Sanne Munch Jensen


Kjersti Elise på Deichmanske bibliotek forteller:


Da de drar oss opp av Limfjorden, henger vi fortsatt sammen. Jeg vet ikke hvor lenge vi har ligget i vannet, det er ikke så lett å si, man mister liksom tidsfølelsen. En uke. Kanskje to. Jeg vet ikke. Rettsmedisineren kan heller ikke si det nøyaktig. Han vil gjerne ha tillatelse til å fjerne håndjernene, det gjentar han flere ganger, det er dritvanskelig å håndtere to lik som henger sammen på den måten, spesielt når vi er så oppsvulmede. Men det er ikke lov. "Ikke hvis det er snakk om en drapssak", sier politimannen.

Med denne oppstarten er vi rett inne i en svært fengslende historie om et ungt kjærestepar, og den traff meg rett i hjertet denne romanen. Så velskrevet, så troverdig og så ufattelig trist. To unge mennesker lenket sammen i døden - som vår tids svar på Romeo og Julie. Og allikevel: Det er en fortelling som ikke er uten håp.


Sitat Anette Kure, bibliotekar: "Denne er fæl og trist og fin! Leste den ut på toget og hulkegråt"


Kjemiske hjerter - Krystal Sutherland


Forlaget skriver: Henry Page ser på seg selv som en håpløs romantiker, men han har aldri vært ordentlig forelsket. Helt frem til nå har han konsentrert seg om skolen, om å få greie karakterer, samt håpe på å bli redaktør for skoleavisen. Men så, den tredje tirsdagen i tredjeklasse på high school, dukker Grace Town opp i klassen hans. Grace går med stokk, bruker altfor store gutteklær, bryr seg så å si ikke om utseendet og er ikke akkurat en som Henry ville tenke på som drømmejenta. Det er uten tvil noe ved Grace som har gått i stykker, men for Henry gjør det henne bare enda vakrere, og mer enn noe annet vil han hjelpe henne å bli hel igjen. Og Henry vet, med hele seg, at fra nå av vil ingenting bli som før. Dette er en historie om stor kjærlighet og dyp sorg om to svært forskjellige unge mennesker som mot alle odds faller for hverandre.



Recover : å komme seg over Linda Røyse - Torbjørn Moen


Johannes, eller Josse blant venner, har kjærlighetssorg. Akkurat nå er hans eneste oppgave her i livet å komme over Linda Røyse. Kompisen Truls vet råd. Han googler gode selvhjelpstips for folk i sorg og krise, og får med Josse på både fysiske utfordringer og samtaler med folk på t-banen. Historien veksler mellom minnene om Linda og til dels komiske utslag av Truls sine påfunn. Den er sorgmunter om kjærlighetssorg og forsoning, og om det å være ung og forelska. (Omtalen er utarbeidet av BS.)



Loveless - Alice Oseman


It was all sinking in. I’d never had a crush on anyone. No boys, no girls, not a single person I had ever met. What did that mean?

Georgia har aldri vært forelsket, aldri kysset noen, aldri vært betatt, men er overbevist om at hun en vakker dag vil finne personen som er rett for henne.


Da hun begynner på universitetet med bestevennee, Pip og Jason, i en helt ny by langt hjemmefra, er Georgia klar for romantikk, men når romantikkplanene slår tilbake på henne og skaper trøbbel i venneflokken, begynner Georgia å stille spørsmål ved hvorfor kjærlighet virker så lett for andre, men ikke for henne. Er hun aseksuell? Aromantisk?


En klok, varm og vittig historie om identitet og selvaksept.



Hvem er du, Alaska? - John Green.


Forlaget skriver:


Før. Miles Halter er ferdig med det trygge livet hjemme. Hele tilværelsen hans har vært et eneste stort fravær av begivenheter, og hans besettelse med berømte siste ord har bare fått ham til å lengte enda sterkere etter "Det Store Kanskje" (Francois Rabelais, dikter). Han reiser til den noen ganger gale og alt annet enn kjedelige verdenen på Culver Creek Pensjonatskole, og livet hans blir det motsatte av trygt. Noen rom bortenfor ham bor nemlig Alaska Young. Den lekre, smarte, morsomme, sexy, selvdestruktive, ute-å-kjøre Alaska Young. Hun er en begivenhet i seg selv. Hun trekker Miles inn i sin verden, kaster ham ut i Det Store Kanskje, og stjeler hjertet hans. Og så ...


Etter. Ingenting blir noen gang som før.



Tegneserier


Hidden heartbreak : from breaking up to waking up - Emma Lee (tegneserie)


For å reparere sitt knuste hjerte, begynner Emma Lee å tegne tragikomiske tegneserier om forelskelse og brudd. 'Hidden heartbreak' følger utviklingen til et forhold som er dømt til å mislykkes - fra den lykkelige begynnelsen til den knusende slutten. En bok for alle som trenger å komme over en eks og som minner deg på at du ikke er alene. (Omtalen er utarbeidet av BS.)



Laura Dean driver og dumper meg - Mariko Tamaki, Rosemary Valero-O'Connell


Forlaget skriver: Frederica «Freddy» Riley er 17 år og sammen med skolens mest populære jente. Laura Dean er sjarmerende, selvsikker og sykt søt. Det er bare ett problem: Hun er også en ganske dårlig kjæreste.


Da Freddy blir dumpet for tredje gang, tar bestevenninnen Doodle henne med til et mystisk medium som råder henne til å gjøre det slutt med Laura Dean. Men hvordan gjør du det slutt med noen du fremdeles er forelsket i, og som alltid kommer tilbake? Etter hvert som forholdet til Laura Dean spinner ut av kontroll, mister Freddy både seg selv og vennene av syne, inkludert Doodle, som trenger henne mer enn noen gang. Heldigvis finnes det håp, i form av uventede vennskap og kjærlighetsspalten til Anna Vice.



Kan noen være så snill å ligge med meg? - Gina Wyndbrandt


Gina Wynbrandts debut-tegneserie er et forfriskende og skikkelig blikk på seksuell frustrasjon, iblandet amerikansk populærkultur. Et surrealistisk og morsom krysning av selvbiografi og fantasi.



Sakprosa


Bye Felipe : disses, dick picks, and other delights of modern dating - Alexandra Tweten


Dette er boka du bør lese når du har vært på Tinder en stund (egentlig en bok som bør leses FØR man begir seg ut på dateapper. Det rant over for Alexandra Tweten da hun nok en gang opplevde møtte en ufin fyr på en dateapp, så hun lagde instagramkontoen @byefelipe, et sted hvor kvinner kan komme sammen og protestere mot hvor jævlig online dating kan være, og hvor de kan dele historier og screenshots fra deres egne erfaringer.


Boka hjelper kvinner å navigere gjennom jungelen av dateapper og farene som kommer ved å sveipe til høyre, og tilbyr praktiske tips til hvordan man overlever den eventuelle trakasseringen man opplever, og hvordan man svarer på en dick pic. Humoristisk og praktisk!




Snakkes til uka : feltnotater fra en digital datingverden - Ellen Sofie Lauritzen


Ellen Sofie Lauritzen bestemte seg noe motvillig for å prøve den mye omtalte date-appen Tinder. Hun opplevde at en ny verden åpnet seg: En verden full av interessante mennesker, hvor du alltid kan sveipe deg videre til en ny date. Men litt etter litt oppdaget hun også Tinders skyggeside. Alle alternativene gjorde at neste date alltid virket mer forlokkende enn den pågående, og det å dumpe noen ble mer ukomplisert enn tidligere. Lauritzen gir oss et innblikk i sitt år som app-dater og deler både sine egne og andres historier om pinlige profilbilder, idiotiske sjekkereplikker, dobbeltspill, sjikane og date-rape-dop. Men også noen om ekte kjærlighet. Ellen Sofie Lauritzen er journalist og litteraturanmelder i Morgenbladet. Dette er hennes første bok. (Omtalen er utarbeidet av BS.)



Bare en natt til : husker du din første kjærlighet? - Anniken Englund Jørgensen


I denne boken skriver bloggeren Anniken Englund Jørgensen om sin første kjærlighet. Dette er en personlig beretning om møtet, om sårbarheten, håpet og drømmene knyttet til den andre. Hun forteller om forsøket på å gi hjertet sitt til noen, hvordan utfallet ble, og det voldsomme hektet som fulgte da hun ble forlatt av den hun ønsket seg. Forfatteren siterer Lady Gaga på den store kjærlighetssorgen som en katalytisk og mektig kraft. (Omtalen er utarbeidet av BS.)



Dikt


Ingenting usagt av Sabina Store-Ashkari


Denne lyrikksamlingen handler om å være ung sett fra en ung jentes ståsted, og de altoppslukende følelsene som hører til. Her er dikt om kjærlighet, vennskap, forelskelse og skuffelse - og om å stå opp for seg selv. Forfatteren startet Instagramkontoen 'ingentingusagt' da hun var 16 år, og kontoen har mange følgere. Hun har norsk, samisk og bangladeshisk bakgrunn, og engasjerer seg i miljøvern, feminisme og menneskerettigheter. (Omtalen er utarbeidet av BS.)



Dette skjer ikke - Ida Lórien Ringdalen


Fra forlaget: En diktsamling om teksting i fylla, ulykkelig kjærlighet, knuste mobilskjermer og ubotelig ensomhet.



Jeg vil bare at det skal være oss av Kristian Bergquist


Fra forlaget: En sårbar lengsel etter kjærlighet, en lengsel om å være to og en lengsel etter å bli sett. Diktene blander humor og alvor, og byr på både trøstende forståelse og gjenkjennelse.


Siste innlegg

Se alle
bottom of page