top of page
  • June Solberg

Forfattere fra: Afrika

På biblioteket på Gjøvik har vi laget en utstilling med fantasy, science fiction og young adult-bøker, hvor alle forfattere er fra det afrikanske kontinentet. Her er noen boktips!


Forfatter Nnedi Okorafor har brukt uttrykket "africanjujuism" for å beskrive en underkategori av fantasy sentrert rundt livet på det afrikanske kontinentet. "Juju" er et ord på spiritualisme og overtro hvor man gjerne bruker amuletter og ulike formularer både for godt og vondt.


I afrikansk fantasy blander man gjerne inn juju, overtro, myter og muntlig fortellerkunst.


Akata witch / Nnedi Okorafor (Akata-serien)


Boka transporterer leseren til en magisk verden hvor ingenting er som man tror. 12 år gamle Sunny ble født i New York, men bor i Nigeria. Hun er albino og veldig lyssensitiv og blir dessverre mobbet. Etterhvert blir møter hun venner som introduserer henne for The leopard people, hvis verden snur opp ned på livet hennes. I denne verdenen blir dine skavanker dine beste våpen. Vennene former


den yngste ordenen noen sinne, Oha Coven, og sammen prøver de å fakke Black Hat Otokoto, en mann som kidnapper og misbruker barn.


Forfatteren har foreldre fra Nigeria.Binti / Nnedi Okorafor


Binti er den første av Himba-folket som noen gang har blitt tilbudt en plass ved Oomza University, det beste universitetet i galaksen. Å akseptere tilbudet vil dog bety å forlate familien for å reise mellom stjernene sammen med fremmede som ikke deler hennes skikker og tradisjoner.


Bintis reise blir ikke lett. Horror møter Science fiction.


Martin på Deichman sier følgende: "Matematiske likninger som manifesteres i eldgamle artefakter, levende romfartøy som føder mellom "takeoffs", og en hovedperson med ett enkelt formål; universell harmoni. Binti fanger essensen av SF. Det skal være gøy, fryktinngydende og ekspansivt. Hver side utvider forestillingsevnen, gir leseren nye perspektiver på universet og menneskeheten.

Passer for deg som ...liker å avslutte en bok og oppdage at du er litt endret som personen"


The Gilded Ones / Namina Forna (Gilded-serien)


Seksten år gamle Deka lever i Otera, et dypt patriarkalsk, eldgammelt kongedømme. Her er en kvinne kun verdt noe om hun er ren. Og for å bevise at hun er ren, må hun blø. Men Dekas blod er av gull, urenhetens og demonens farge, og derfor er skjebnen hennes verre enn døden. Så blir hun reddet av en mystisk kvinne som forteller henne at hun er en Alaki, en som er tilnærmet udødelig, og at hun har helt spesielle evner. Den fremmede gir henne to valg: enten å kjempe for Keiseren sammen med andre som er lik henne, eller å bli tilintetgjort. Omtalen er utarbeidet av BS.


Forfatteren er opprinnelig fra Sierra Leone.Min søster er seriemorder av Oyinkan Braithwaite


Korede elsker lillesøsteren Ayoola. Når Ayoola ringer henne i harnisk under en middag vet hun hva som forventes av henne: blekemiddel, gummihansker, og en stoisk ro. Dette er den tredje gangen Ayoola har kvittet seg med en kjæreste i det hun påstår er selvforsvar, og den tredje gangen Korede har måttet kaste seg rundt og skjule sporene etter den dødelige lillesøsteren sin. Hun burde kanskje melde fra til politiet for den mannlige nigerianske befolkningens skyld, men hun lever etter livssynet at familie kommer i første rekke - helt til Ayoola begynner å date Koredes kollega. Korede har vært forelsket i ham lenge, og hun vil ikke se ham ende opp med en kniv i ryggen, men å velge den ene er å forråde den andre. Omtalen er utarbeidet av BS.


Siri på Deichman sier følgende: "Er “Min søster er seriemorder” like bra som alle hevder?»

Mitt svar er JA. Dette er en bok med korte kapitler, høyt tempo og som er stappfull av overraskelser. Det eneste negative med denne boken er at den er lettlest, og at du får et hull i livet ditt når du har lest den ferdig. Jeg håper Oyinkan Braithwaite vil fortsette å skrive like bra historier i fremtiden."


Forfatteren er fra Nigeria.


Lionheart girl / Yaba Badoe


Sheba bor i Vest-Afrika, og familien hennes består av hekser. Hun er livredd moren som kan forvandle seg til en kråke. Men også Sheba har hekseblod i årene, og hun oppdager snart sine egne magiske krefter. Når hun rører ved mennesker, får hun kjennskap til deres innerste tanker, håp, frykt og hemmeligheter. Og etter hvert avdekker hun den forferdelige sannheten om sin egen stjålne oppvekst. Hun er nødt til å gjøre noe. Det er hun som må beskytte de jagede fra jegeren.


En mørk fortelling om magi, hekser og hvilke bånd vi kan velge selv, og hvilke vi ikke kan velge bort. Omtalen er utarbeidet av BS


Forfatteren er opprinnelig fra Ghana.Raybearer / Jordan Ifueko


Tarisai har alltid hatt et stort behov for nærhet. Den eneste hun har er moren, en fraværende og kald dame som kun kalles The Lady. The Lady sender henne til imperiets hovedstad Aritsar for å kjempe mot andre barn om en av de elleve plassene i kronprinsens Råd. Om hun blir valgt, vil hun bli bundet til de ti andre medlemmene gjennom The Ray, et nært bånd som er uimotståelig for Tarisai - hun har alltid ønsket å høre hjemme et sted. Men The Lady har andre planer: hun vil bruke Tarisai til å drepe kronprinsen når hun har fått tilliten hans. Omtalen er utarbeidet av BS.


Forfatteren er fra Nigeria.

The Famished Road / Ben Okri


Romanen bygger på gammelt nigeriansk mytestoff.


Azaro er en gutt som lever i slummen utenfor en by i Nigeria. Azaro er et åndebarn, en abiku. I følge gammel folketro har ikke åndebarn brutt forbindelsen med åndeverdenen slik de fleste barn gjør ved fødselen. De husker lykkefølelsen fra åndeverdenen og vil alltid vende tilbake dit. Men Azaro er trøtt av å bli født og gjenfødt, og bestemmer seg for å bli for å erfare hvordan livet i den virkelige verden er.


Boken lar oss følge Azaros ferd gjennom barndommen, der han møter mennesker og ånder på sin ferd. For oss lesere kan det være vanskelig å skille mellom hvem som er mennesker og hvem som er ånder. Boken viser oss også hvordan foreldrene strever for å holde liv i seg selv og gutten, og hvordan kjærligheten de har til hverandre gjør at de holder ut sitt strevsomme liv.Forfatteren er fra Nigeria.Pet / Akwaeke Emezi


Jam er en 15 år gammel jente, elsket og beskyttet av familien sin, som bor i Lucille, en småby i USA. Byen er et utopia, i følge byens historie har engler på et tidspunkt bekjempet alle verdens monstre. Så i Lucille er det absolutt ikke lenger noen monstre, noe alle innbyggere har fått innprentet fra barnsben av.


En dag snubler Jam og faller oppå morens maleri (som er en form for montasje med skarpe gjenstander). Jam begynner å blø, og blodet slipper løs et vesen gjennom en tredimensjonal portal. Vesenet, uten øyne, men med horn og klør, kommuniserer med Jam (som lider av selektiv mutisme) med hjelp av tanker. Slik oppstår et ømt vennskap mellom disse to.


Pet lærer Jam at monstrene i byen, til tross for englenes kamp, ikke alle er forsvunnet. En av monstrene befinner seg fortsatt i huset til Jams bestevenn, Redeption. Jam må nå slåss, både for å beskytte sin beste venn, men også for å avdekke sannheten, og finne svaret på spørsmålet: Hvordan redder man verden fra monstre hvis ingen vil innrømme at de eksisterer?


Jam er trans, og boka gir et positivt bilde av transpersoner. Boka er stappfull av afrikansk kultur og har et stort, melaninrikt galleri av personer.


Forfatteren er fra Nigeria.Children of blood and bone av Tomi Adeyemi (Legacy of Orïsha)


Bodil på Deichman sier: "I en verden av tortur og undertrykkelse lever tenåringsjenta Zélie. Hennes klan har blitt fratatt sine magiske evner, men nå griper hun sjansen til å gjenopplive magien. Fortellingen om Zélie boka er lett å engasjere seg i. Dette er fantasy man kan se likheter med vår verdens brutaliteter såvel som drømmerier i.

Passer for deg som ...lar deg engasjere av urettferdighet og magi."


Forfatteren er opprinnelig fra Nigeria.


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page