top of page
  • June Solberg

Iskald fantasy i januar

Lyst til å krype sammen under et pledd, med varm kakao og en god bok? Her er sju fantasy-bøker som inneholder snø!


Winterwood - Shea ErnshawVær forsiktig i den mørke, mørke skogen. Spesielt skogen som omkranser Fir Haven. Noen sier at denne skogen er magisk. Til og med hjemsøkt. Folka som bor i Fir Haven sier at Walker-kvinnene på mystisk vis opppstå i skogen for generasjoner siden. Alle kvinnene i Walker-slekta har hatt spesielle evner: helbredelse, makt over naturen eller drømmetyding. Absolutt alle Walker-kvinnene.. med unntak av Nora.


Nora har likevel det samme båndet til skogen som kvinnene før henne, og det er dette båndet som fører Nora til Oliver Huntsman, gutten som forsvant i en snøstorm og som alle tror er død. Men her er han, i live, og husker ikke en gang at han er savnet.


Nora kan føle en rar følelse i skogen når Oliver er nær, og hun må finne sannheten bak hvordan gutten overlevde i skogen, og hvordan han kom dit i første omgang. Det Nora ikke vet er at Oliver har en hemmelighet som han vil skjule for enhver pris.


Dette er boken som forteller oss hvorfor alle eventyr har advart oss mot å gå inn i den mørke, mørke skogen.


Lån boka her.


Vintersmeden, bok 35 i Skiveverdenen, 3. del i trilogien om Petronella Pine - Terry PratchettSkiveverdenen er en flat, pizzaformet planet som roterer på ryggene til fire gigantiske elefanter som går rundt på ryggen til den enorme skilpadden A'Tuin, som igjen svømmer gjennom verdensrommet, og bokserien består av 41 (!) bøker, som er humoristiske/parodiske.


Boka Vintersmeden er en frittstående fortsettelse av Skrellingene og En hatt full av himmel.


Som lærling hos en ekte heks får Petronella Pine virkelig satt sine heksekunster på prøve. Petronella ser på Mørkedansen, som er en dans som preger overgangen fra høst til vinter, da hun plutselig gjør noe ingen andre har gjort før henne; hun begynner å danse. På den måten tiltrekker hun seg oppmerksomhet fra den mektige Vintersmeden som forelsker seg i henne. Vintersmeden overøser henne med kjærlighetserklæringer som isroser og snøskred, men Petronella må gjøre det hun kan for å unnslippe helskinnet. Hun får god hjelp av både Bestemor Værvoks og de små, blå skrellingene.


Boka kan lånes her.


I vargens tid, bok 1 i En sang om is og ild - George RR MartinDette er vel 2000-tallets mest kjente fantasy-serie etter HBO-filmatiseringen, men den er vel verdt å lese hvis du fortsatt nøler. Episk middelalderfantasy på sitt beste. Serien starter i Westeros, et kongerike samlet av syv land, ledet av kong Robert Baratheon. Kongen har sittet på jerntronen i 17 år, men det er mange som ønsker å ta plassen hans. I denne verdenen fortelles det godnatteventyr om de eviglange vintrene som har vært, med mytiske figurer som brakte død. I nord er det en gigantisk mur som ble bygget for å holde noe ute.. og nå har temperaturen begynt å synke.


I hvert kapittel fortelles historien gjennom en av personene. Bøkene er på nær tusen sider, men de flyr avgårde i en vind av intriger, vold, sex og sladder.


Lån serien her.


Snow like ashes - Sara Raasch16 år har gått siden kongedømmet Winter ble erobret og alle innbyggerne ble gjort til slaver og fratatt all magi. Bare en håndfull flykninger fra kongedømmet har overlevd, og de er på rømmen, mens de forsøker å ta tilbake landet og hjemmet sitt. Meira, en av de overlevende, er hovedpersonen. Hun og de andre flyktningene er sammen med Mather, som er tronarving til Winter, i tillegg til å være Meiras beste venn og en hun er desperat forelsket i.


Det viser seg at det finnes en gammel medaljong som kan bidra til å gi Winter makten sin tilbake, og Meira hopper på sjansen til å bevise at hun er mer verdifull enn hun er blitt oppdratt til å føle. Hun oppdager underveis at hun nok har underspilt sin egen rolle i denne verdenen av magiske regler og farlig politikk.


Lån bøkene i serien her.


Winter, bok 4 i Månekrøniken - Marissa MeyerMånekrøniken er en serie som skriver om klassiske eventyr i en futuristisk verden hvor mennesker, androider og cyborger lever sammen.


I boka Winter er det Snehvit vi får en ny variant av. Prinsesse Winter er beundret av alle for sin eleganse, godhet og skjønnhet, tross arrene hun har i ansiktet. Det ryktes om at hun er vakrere enn sin stemor, Dronning Levana.


Når Winter får følelser for den kjekke palassvakten Jacin, er hun redd den onde dronningen vil knuse romansen før den får sjanse til å begynne. Winter er dog ikke den eneste som har noe imot dronningen, over hele landet er det uro. Kommer Cinder, Scarlet, Cress og Winter til å leve lykkelig alle sine dager?


Les de tre første bøkene først!! Boka er valgt på grunn av navnet ;)


Lån bøkene her.


Isdragen - George RR MartinEn vakker bok fra forfatteren av Game of thrones. Den modige jenta Adara er et vinterbarn, født kald, med isblå øyne. Hun elsker vinteren, og er gjerne ute og leker i snøen i flere timer mens søsknene fryser og går inn i huset. En dag møter Adara en isdrage, og etter hvert blir de godt kjent og hun får fly på dragen når hun har fylt fem år. Isdragen er en fryktet legende som legger landskap øde, men Adara er ikke redd. Det utvikles et spesielt vennskap mellom Adara og isdragen.

Boken er ment for barn, men språket er litt gammelmodig så den kan nok passe bedre for eldre lesere, kanskje fra 15 år og oppover. Vakkert illustrert av Luis Royo.


Boka kan lånes her.


Live as we knew it, bok 1 i serien med samme navn av Susan Beth PfefferMiranda er 16 år, og blir oppfordret av moren til å skrive dagbok rundt den tida de er oppe i, da et kommende, stort naturfenomen er den store snakkisen jorda rundt. Det er Mirandas dagbok vi følger i boken.


En stor asteroide nærmer seg månen, faktisk den største i manns minne, og dette har engasjert alle over hele jorda såpass at de lager månefester og er helt klare for å se fenomenet. Sjokkerende nok er sammenstøtet langt voldsommere enn forventet, og månen ender opp mye, mye nærmere enn tidligere.


Først forsvinner mobiltelefonnettet. Tsunamier oppstår spontant rundt jorda, og vann flommer inn over kystområdene og tilintetgjør alt i sin vei. Gradvis blir situasjonen verre for Miranda og familien, som ikke er trygge til tross for at de befinner seg midt i landet. Vulkaner oppstår på helt nye steder, og en askesky sperrer for sola. Temperaturen begynner å krype nedover..


En bok som setter spor, og jeg krysser fingra for filmatisering!


Lån serien her.

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page