top of page
  • June Solberg

Forfattere fra: Latin-Amerika

De latin-amerikanske landene er spesielt kjent for sin magiske realisme. Magisk realisme er et litterær sjanger som først ble nevnt da boka Hundre års ensomhet av den colombianske forfatteren Gabriel García Márques ble gitt ut i 1967.


Magisk realisme betegner fortellinger der overnaturlige fenomener finner sted i en realistisk og jordnær handling. Tanken bak magisk realisme er at elementer av det utrolige, det fantastiske, det magiske og himmelske er en del av «hverdagsrealismen», uten at fenomenene virker unaturlige. Det magiske er rett og slett en integrert del av virkeligheten. (Store norske leksikon)

Bøker med magisk realisme

Hundre års ensomhet / Gabriel García Márques


Fra forlaget: Hundre års ensomhet er historien om familien Buendía og landsbyen Macondo. Her har alt et annet innhold og en annen rytme enn resten av verden. Så vel landsbyen som familien gjennomgår alle etapper i et sivilisasjonsforløp: nybyggertid, borgerkriger, økonomisk vekst, industrialisering, ulykker og naturkatastrofer, forfall og glemsel.


Det er en fantastisk verden, overdådig og makaber, skildret med grotesk humor og svart desperasjon. Men den verdenen García Márquez bygger opp, er på samme tid jordnær realistisk. Historien om de 100 årene i Macondo blir til det kolombianske folks historie under 1800- og 1900-tallets borgerkriger – og til Latin-Amerikas og den tredje verdens historie. Her kan du låne boka Hundre års ensomhet.

De ville guders by / Isabel Allende


Dette er første bok i en trilogi for unge voksne.


15 år gamle Alexander Cold blir sendt til sin fryktløse og beinharde bestemor når moren hans blir syk. Bestemoren, som er reporter for bladet International Geographic, er på en ekspedisjon til den farlige, øde Amazonasjungelen. Målet for turen, er å dokumentere den legendariske yetien i Amazonas, også kalt the Beast.


Midt i den tykkeste jungelen oppdager Alexander mye mer enn han kunne forestille seg, både om den hemmelige verdenen i regnskolen, men også om den menneskelige natur. Alexander blir dratt med inn i urfolkets magiske verden der han vokser som person og mestrer nye utfordringer. Her kan du låne boka De ville guders by.


Jordmunn / Dolores Reyes


Da hun var liten svelget den lille jenta jord og så at faren hadde slått moren hennes i hjel. Det var bare den første av visjonene som skulle dukke opp, og som tenåring er hun bare kjent som Jordmunn, jenta som kan finne lik og se hva som har skjedd når hun spiser jord fra steder de har oppholdt seg. Ryktene sprer seg om Jordmunn, og folk strømmer til med flasker med jord for at hun skal finne sannheten om deres kjære. Å bli født med en gave kommer med et visst ansvar, men for Jordmunn betyr det at hun må velge mellom å redde seg selv eller redde andre. Omtalen er utarbeidet av BS.


En mektig historie fortalt med brutalt ærlige observasjoner i skjæringspunktet mellom klasse, fattigdom og kjønn. Reyes’ debut er et sterkt tilskudd til den voksende mengden latinamerikansk krim, og er en gripende sjangerblanding av fantasy og krim som kombinerer vakker prosa og magisk realisme. (BOOKLIST)

Høyreluren / Leonora Carrington


Marian Leatherby er 92 år gamal og bur i Mexico med sonen, svigerdottera og barnebarnet sitt. Når den tunghøyrde kvinna får ein høyrelur i gåve oppdagar ho at familien skal tvinge ho på pleiehjem. Der blir ho dradd inn i ein verden av forunderlege og etter kvart farlege hendingar. I matsalen blir ho blunka til av eit mystisk maleri, og ei gammal bok tar ho med fleire hundre år tilbake i tid.


“The Hearing Trumpet” er ein surrealistisk og satirisk roman frå 1974 med temaer om feminisme og økologi. Denne utgåva har etterord av Susanne Christensen. Omtalen er utarbeidd av BS.


Ein av dei mest originale, gledelege og visjonære romanane i det 20. hundreåret. (Ali Smith)

Ting vi mistet i brannen / Mariana Enriquez


Novellesamling. Ting vi mistet i brannen består av tolv noveller med overraskende hendelsesforløp. Vi møter kvinner som setter fyr på seg selv i protest mot vold i hjemmet, tenåringer under sterkt press, svart magi og en kvinne som er besatt av en hodeskalle. Mariana Enriquez regnes som en dristig og interessant stemme i argentinsk litteratur. Boka er under utgivelse i mer enn 20 land over hele verden. Omtalen er utarbeidet av BS.


Kari på Deichman sier: Rystande, overraskande, tragikomiske og varme noveller frå Argentina. Kvinners og barns erfaringar står i sentrum, men her er ingenting svart/kvitt. Berre åpningsnovella "Den møkkete gutten" er verdt heile samlinga, så er det altså 11 noveller til, hurra! Passer for deg som har åpne augo for andre måtar å leva på.

Åndenes hus / Isabel Allende


Chiles historie fra århundreskiftet frem til mordet på president Allende i 1973, fortelles gjennom beretningen om et familiedynasti. Romanen følger utviklingen frem mot det endelige sammenbruddet i alle sosiale og politiske strukturer: militært statskupp, tortur, vilkårlige henrettelser og masseflukt. Åndenes hus er fortellingen om en hel nasjons storhet og fall. I tillegg møter leseren i denne storslåtte romanen flere fascinerende, sterke kvinneskikkelser.


Det er bøker som Åndenes hus av Isabel Allende som gjør meg lykkelig over å ha lært å lese. Romanen er et mirakel. Punktum. (Tor Edvin Dahl, Aftenposten)

Hjerter i chili / Laura Esquivel


Fra forlaget: Boka er en frodig og original roman fra Mexicos revolusjonstid, full av hete følelser og skjønne dufter, en hyllest til kjærligheten og til kokekunsten. Tita og Pedro elsker hverandre, men Titas mamma forbyr datteren å gifte seg. For å kunne være nær sin elskede gifter Pedro seg med Titas eldre søster. Titas liv blir på kjøkkenet, og her lager hun de vidunderligste retter, omhyggelig og lidenskapelig tilberedt. De har forunderlige virkninger, ikke bare på Pedro. Hvert av bokas 12 kapitler innledes med en oppskrift, som er nøye vevet inn i handlingen.Mer over i grøsser...

Vår del av natten / Mariana Enriquez


En far og hans sønn - Juan og Gaspar - reiser gjennom Argentina i bil. De er på vei til guttens besteforeldre, mektige landeiere og medlemmer av Ordenen, et hemmelig selskap som utfører bestialske ritualer i en søken etter evig liv. Juan har i årevis vært brukt som medium for selskapet, og nå stør sønnen for tur.


Farens mål med reisen er å beskytte sønnen Gaspar fra den groteske skjebnen som venter ham. Dette foregår i militærjuntaens tid; væpnede soldater kontrollerer veiene, og farer truer overalt. Gaspars mor har nylig dødd under uklare omstendigheter, i det som kanskje ikke var en ulykke, men et rituelt drap.


Vår del av natten er en grensesprengende roman, en gotisk roadtrip og et sterkt familiedrama. I sin umiskjennelig burleske stil blander Enriquez overnaturlig skrekk med virkelighetsnære hendelser. Slik får hun sagt både noe om det argentinske politiske landskapet og om alt det vi ikke kan vite noe om. Med denne romanen plasserer Enriquez seg trygt blant 2000-tallets fremste søramerikanske forfattere. Her kan du låne Vår del av natten.


Tender is the flesh / Agustina Bazterrica


Marcos jobber på det lokale prosessanlegget og driver med å slakte mennesker – selv om ingen kaller dem det lenger. Kona har forlatt ham, faren synker inn i demens, og Marcos prøver å ikke tenke for hardt på hvordan han tjener til livets opphold. Det skjedde tross alt så raskt. Først ble det rapportert at et smittsomt virus har gjort alt dyrekjøtt giftig for mennesker. Da satte regjeringer i gang "overgangen". Nå er det lovlig å spise menneskekjøtt - "special meat". Marcos prøver å holde seg til tall, forsendelser, behandling.


Så en dag får han en gave: et levende eksemplar av beste kvalitet. Selv om han er klar over at enhver form for personlig kontakt er forbudt med døden til følge, begynner han litt etter litt å behandle henne som et menneske. Og snart overveldes han av tanker om det som har gått tapt - og det som fortsatt kan reddes.Da håper jeg du har blitt inspirert til å lese bøker av latinamerikanske forfattere! God bok!


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page