top of page
  • June Solberg

Forfattere fra: Oseania

Oseania er en verdensdel bestående av Australia, Papua Ny-Guinea, New Zealand og en rekke øyer.

Urinnvånerne i Australia, aboriginerne, har en drømmemytologi, Aboriginal Dreamtime. Aboriginerne tror at The Dreamtime var for lenge siden, i selve begynnelsen av livet. Landet og folket ble skapt av åndene. Åndene lagde elvene, bekkene, vannhull, landet, åsene, stenene, plantene og dyrene. Man tror også at Åndene ga dem redskapene til å jakte, og hver stamme fikk sitt land, sine totemer og sine muligheter for drømmesyn.


Bøker med Dreamtime-mytologi

The Swan Book / Alexis Wright


En hypnotisk bok om en aboriginer-jente som lever i en fremtid snudd på hodet. Her eksisterer eldgammel mytologi side om side med nåtidens virkelighet.


Oblivia Ethelyne blir funnet dypt inni et tre, skjør og skadet etter å ha blitt overfalt av en ungdomsgjeng. Kvinnen som finner henne, Bella Donna, er en flykning fra klimaendringskrigene som har ødelagt landet hennes.


Bella Donna tar med seg Oblivia til hjemmet sitt, et gammelt krigsskip i en forurenset, tørr myr og fyller hodet til Oblivia med haugevis av historer om svaner. Hæren har sperret myren ute fra resten av Australia og den er blitt til en interneringsleir for urfolket. Når Warren Finch, den første aboriginerpresidenten i Australia, invaderer myren med karisma og løfte om frelse, går Oblivia med på å gifte seg med ham. Hun blir førstekvinne, og med det stengt inne i et tårn i en oversvømmet og lovløs by sør i landet.


I denne romanen går vi inn i rase- og kulturpolitikken som Australias urbefolkning står overfor. Det er en utfordrende og hjerteskjærende historie som belyser livene til et ofte oversett folk.


Forfatteren er av Waanji-folket fra nord i Australia.


Boka er i bestilling.


In the skin of a monster / Kathryn Baker


For tre år siden opplevde Alice at hennes identiske tvillingsøster skjøt og drepte syv uskyldige barn på skolen. Siden Alice ser identisk ut som søsteren, lever hun nå et liv med ansiktet til et monster. Alice strever med egen identitet og med livet i en liten australsk by hvor alle er berørt av tragedien.


Ting blir verre når Alice treffer på søsteren på en forlatt vei. Alt er ikke som det ser ut til å være, og Alice opplever at hun har gått over i en alternativ verden, en drømmeverden, hvor hun er fanget inne i marerittene til alle i lokalsamfunnet. Her må Alice konfrontere hva som egentlig skjedde den dagen søsteren tok med seg en pistol på skolen.


Forfatteren er fra Sydney, Australia.


Boka er i bestilling.


The interrogation of Ashala Wolf / Ambelin Kwaymullina (The tribe #1)


I en post-apokalyptisk verden må Ashala Wolf lede stammen sin i kampen for frihet og rettferdighet. Men først må hun overleve et avhør i hendene på myndighetene som er fast bestemt på å ødelegge henne og alt hun står for.


Verden har gått under, og samfunnet som dukket opp fra ruinene av miljøkatastrofen er besatt av å opprettholde "The Balance": å bevare harmonien mellom mennesker og natur. Men det er ett problem. Alle som er født med en overnaturlig evne anses som en Illegal, en trussel mot balansen. De er fryktet, kontrollert og internert.


Ashala Wolf har stukket av for å unnslippe denne skjebnen, og bor i Firstwood med flokken sin av Illegaler, som kaller seg The Tribe. Når hun blir tatt til fange av sjefsadministrator Neville Rose, må hun bruke all sin motstandskraft for å beskytte flokken sin. Skadet og sårbar, med evnen til søvngjengeri blokkert, blir Ashala tvunget til å bukke under for en maskin som vil trekke hemmeligheter fra hodet hennes. Vil flokken overleve avhøret av Ashala Wolf?


Forfatteren er av Palyku-folket fra vest i Australia.


Boka er i bestilling.


Andre bøker av oseaniske forfattere


The Old Kingdom-serien av Garth Nix


Disse bøkene er blant favorittene til undertegnende. Trilogien, som egentlig består av langt flere bøker, er en episk fantasy, hvor vår heltinne Sabriel må finne igjen sin forsvunne far i landet på den andre siden av muren, hvor de døde råder.Lån bøkene i The Old Kingdom-serien.


Forfatteren er fra Melbourne, men bor nå i Sydney, Australia.


Nevermoor-serien av Jessica Townsend


Morrigan Crow er et forbannet barn. Hun ble født på den mest uheldigste dagen noen kan bli født på, og har i alle år fått skylden for alle andres uhell og ulykke. Forbannelsen fører også til at Morrigan er dømt til å dø ved midnatt på sin ellevte bursdag.


Mirakuløst nok dukker en mann ved navn Jupiter North opp, og redder Morrigan fra å dø. Han fører henne til en hemmelig, magisk by ved navn Nevermoor. Jupiter har valgt henne ut til å forsøke å få innpass hos byens prestisjetunge organisasjon: The Wundrous Society. Men først må hun gjennom fire vanskelige og farlige prøvelser og konkurrere mot hundrevis av andre barn som alle har ekstraordinære evner. Klarer hun ikke å vinne en av plassene, må hun forlate Nevermoor igjen, og konfrontere skjebnen sin.


Dette er altså bok 1. Det er straks fire bøker i serien. Det som skiller bøkene fra annen fantasy for en yngre målgruppe, er at magien finnes i det mystiske stoffet wunder, en mystisk energikilde. I tillegg finnes det i denne verdener wunimals, en form for menneske-dyr-hybrid, i ulike varianter.


Lån bøkene i Nevermoor-serien.


Forfatteren er fra Queensland, Australia.


Gideon the Ninth / Tamsyn Muir


Første bok i serien The Locked Tomb.


Martin på Deichman melder: Er det mulig å skrive en leseverdig roman, som blander okkulte mord, interplanetære reiser og romantiske intriger? Ja (!), men det tar drøye hundre sider å akklimatisere seg romanens ekstreme betingelser. Derav følger en mesterlig komponert gotisk sci-fi opera med rike karakterskildringer og ryggmarg-nedkjølende horror.


Passer for deg som ...tåler både sci fi og fantasy, og gjerne en spicy blanding.Forfatteren er fra New Zealand.


A semi-definite list of worst nightmares / Krystal Sutherland


Esther Solars familie er uvanlig. Faren har ikke forlatt kjelleren på seks år. Broren hennes er livredd for mørket. Esther er ikke redd for noe, men det er fordi hun unngår stort sett alt. Hun unngår heiser, åpne plasser, folkemengder, kjæledyr, fugler, nåler, frisører, dukker og speil. Men når Esther gjenopptar kontakten med sin gamle klassekamerat Jonah, blir hun utfordret. Hver uke må de jobbe seg gjennom femti av verdens mest vanlige fobier. Fallskjermhopping, ridning, røkte bier, snakke offentlig og reptiler - de vil prøve alt. Men snart blir disse aktivitetene det eneste som holder dem fast ved virkeligheten og hverandre. Og både Esther og Jonah bærer på en hemmelighet som truer med å skille dem fra hverandre.


Omtalen er utarbeidet av BS.Forfatteren er opprinnelig fra Australia, men bor nå i London.


The Dark Day's Club / Alison Goodman (trilogi)


London, april 1812. Det er på tide for Lady Helen Wrexhall å gå i audiens hos dronning Charlotte og bli en del av den kongelige sosieteten. Det Helen ikke vet, er at dette skrittet også vil føre henne fra den glitrende ballsalen i Almack og lysene i Vauxhall Gardens til en skyggeverden med demoniske vesener, forsvunne hushjelper og dødelige krefter. Mellom disse to verdener står Lord Carlston, en mann med et tvilsomt rykte og irriterende oppførsel. Han mener Helen er skjebnebestemt til å beskytte menneskeheten. Alt lorden kan tilby er fare, villskap og muligheten for galskap.


Denne første boka i en ny serie er beskrevet som 'Jane Austen møter Cassandra Clare'Forfatteren er fra Australia.


Violet Eden-serien / Jessica Shirvington


Violet Eden gruer seg til bursdagen sin. Det er vanskelig å glede seg til årsdagen for morens død. Det eneste lyspunktet er at Lincoln kommer til å være der. Han er sexy og moden, men også reservert. Han er alt Violet drømmer om. Men han virker så tilbakeholden med å være mer enn venner. Etter at han kysser henne, og forlater henne, er hun fast bestemt på å få noen svar. Men når han avslører en hemmelighet som kan ødelegge dem, faller Violets verden sammen. Så møter hun Phoenix som er intens og vakker, men alltid i nærheten når hun trenger det. Violet blir hjelpeløst dratt mot ham. Fanget i en kamp mellom lys og mørke, der engler søker hevn og mennesker er krigere, må Violet avgjøre hvor mye hun er villig til å ofre. Og hvem hun kan elske.


Serien om Violet Eden er en kombinasjon av mytologi og mørk, sexy, paranormal romanse. Femte bok i serien kom nettopp ut på norsk.


Lån serien Violet Eden her! Forfatteren er fra Sydney, Australia.


Perfect on paper / Sophie Gonzales


Her møter vi Darcy, en biseksuell jente som gir anonyme råd om kjærlighet til klassekameratene sine. En av de heite guttene på skolen tar henne på fersken da hun henter de anonyme brevene til klassekameratene sine, og i bytte mot å holde hemmeligheten hennes som skolens kjærlighetsguru, tvinges hun til å bli hans personlige date-ekspert.


Darcy har gode grunner til å holde identiteten sin hemmelig, så alt hun må gjøre er å hjelpe en bortskjemt, snobbete, heit fyr vinne tilbake ekskjæresten sin. Hva kan vel gå galt?Forfatteren er fra Melbourne, Australia.

Siste innlegg

Se alle

Kommentarer


bottom of page