top of page
  • June Solberg

Forfattere fra: Asia

Denne gangen presenteres forfattere fra verdensdelen Asia, med vekt på sørøstlige forfattere.


Silkpunk

Forfatter Ken Liu fant opp uttrykket Silkpunk, og definerer det slik:

It’s a very specific technology and literary aesthetic. [...] The grammar of the language puts more emphasis on biomimetics–the airships regulate their lift by analogy with the swim bladders of fish, and the submarines move like whales through the water. [...] The silkpunk novels are about rebellion, resistance, re-appropriation and rejuvenation of tradition, and defiance of authority, key “punk” aesthetic pillars.

Språket i silkpunk bruker mye biomimetikk, som f.eks. er kunstig imitasjon av naturlige systemer og elementer. Punk-biten henviser til opprør og motstand og det å stå opp mot autoritære grupper. Steampunk med deilig språk?


The Grace of Kings (The Dandelion Dynasty #1) / Ken Liu


Time magazine har kåret første boka i serien, The Grace of Kings, til en av de 100 beste fantasybøkene gjennom tidene.


Snodige, sjarmerende Kuni Garu, en banditt, og strenge, fryktløse Mata Zyndu, sønn av en avsatt hertug, virker som rake motsetninger. Likevel, i opprøret mot keiseren, blir de to raskt venner etter en rekke eventyr hvor de kjemper mot enorme hærer, silkedraperte luftskip og formskiftende guder.


Når keiseren har blitt styrtet, befinner de seg imidlertid som ledere av to separate fraksjoner – to sider med svært forskjellige ideer om hvordan verden skal styres og betydningen av rettferdighet.


Kan sammenlignes med: Game of thrones: politikk, brå vendinger og nye allianser for hver side.

Bokserien er i bestilling.


Forfatteren er født i Kina, men er nå amerikansk


The Black tides of heaven (Tensorate series #1) / Neon Yang


Boka er satt i et ikke-Asia, med kinesiske, japanske og nepalske ekko.


The saying goes, ‘The black tides of heaven direct the courses of human lives.’ To which a wise teacher said, ‘But as with all waters, one can swim against the tide.

Mokoya og Akeha er kongelige tvillinger med magiske krefter født av en hensynsløs og maktsyk keiserinne. Som alle barn i denne verden, er de født ikke-binære og velger til slutt et kjønn når de føler seg klare. Kort sagt handler boka om ulikhet, makt og magi.


Mokoya og Akeha selges ut til storklosteret som barn, men når Mokoya begynner å utvikle profetiske drømmer, vil moren deres ha henne tilbake for å bruke evnene hennes. Samtidig vokser det frem et opprør i landet. Akeha ønsker ikke å være en brikke i morens maktspill og forlater landet Tensorate til fordel for oppørerne, The Machinist. Men for hvert skritt han tar mot opprørerne kommer han et skritt lenger unna søsteren.


Forfatteren er fra: Singapore


Boka kan lånes i utstillingen!

Fantasy med asiatisk mytologi


The Keeper of night / Kylie Lee Baker


The Keeper of the Night følger Ren, en halvt japansk Shinigami og en halv British Reaper, som bor sammen med broren Neven i London. Etter et farlig sammenstøt med andre Reapers som ondsinnet plager Ren for hennes blandede rase, bestemmer søsknene seg for å flykte fra landet i stedet for å møte vreden til sine overordnede. Etter en trøblete reise havner de i Japan, hvor Ren oppsøker både moren som forlot henne og den japanske dødsgudinnen.


Hennes tildelte oppgaver er både enkle og enorme: For å bli med i Shinigami, må Ren ødelegge tre Yōkai-demoner som truer freden. Bevæpnet med bare klokken, broren og en ny følgesvenn, setter Ren av for å gjøre det umulige og prøve å kreve sin plass i Yomi, den japanske underverdenen.


Boka er skikkelig god på mytologi, både rundt reapers og shinigami. Her får man lære mange japanske legender, hvor flere er skremmende.


Forfatteren er fra: USA, men har aner fra Kina og Japan.


Boka kan lånes i utstillingen!


Song of silver, flame like night : yínqǔ yè yàn (Song of the last kingdom #1) / Amélie Wen Zhao


I et tapt rike bærer en jente nøkkelen til å oppdage hemmelighetene til nasjonens fortid – og slippe løs demonene som sover i landets hjerte. En episk fantasyserie inspirert av mytologien og folkloren i det gamle Kina.


Lan hadde et annet navn en gang. Nå bruker hun det navnet de elantiske kolonisatorene ga henne da de invaderte kongedømmet hennes, drepte moren hennes og forbød magien til folket hennes. Hun tilbringer nettene som en sanger i Haak’gong, en by erobrerne har endret, og på dagtid leter hun etter informasjon fra fortiden. Etter hva som helst som kan hjelpe henne med å forstå det underlige merket som moren brant inn i armen hennes, det siste hun gjorde før hun døde.


Ingen andre kan se merket, et Hin-tegn som ikke kan oversettes. Inntil en gutt dukker opp i tehuset og redder livet hennes.


Zen er en av de sagnomsuste magikerne fra det siste kongeriket, som hadde evner det ble sagt at fikk kraft fra demonene de kommuniserte med. Magi som gikk tapt for lenge siden. Magi som må skjules fra elantierne for enhver pris.


Når Zen møter Lan, gjenkjenner han hva hun er: en magiker med en mektig kraft skjult i merket på armen hennes. Han har aldri sett noe lignende – men han vet at hvis det finnes svar, ligger de dypt inne i furuskogene og tåkete fjellene i Det siste riket, hvor en orden av magikere planlegger å styrte Elantian-regimet.


Både Lan og Zen har hemmeligheter begravet dypt inne - hemmeligheter de må skjule for andre, og hemmeligheter som de selv ennå ikke har oppdaget. Skjebnen har knyttet dem sammen, og begge har makten til å frigjøre landet sitt.Forfatteren er født i Paris, vokste opp i Beijing, Kina.

Iron widow / Xiran Jay Zhao


Guttene i Huaxia drømmer om å bli piloter for de store robotmaskinene Chrysalis og kjempe mot romvesenene på den andre siden av The Great Wall. For å gjøre dette må en jente sitte i robotens førerhus med dem, og ingen bryr seg særlig mye om at jentene ofte dør av den psykiske påkjenningen.


18 år gamle Zetian har meldt seg frivillig som pilot for å hevne seg på gutten som er ansvarlig for søsterens død. Men hun gjør det på en måte ingen hadde forventet seg: Hun dreper ham gjennom den psykiske linken mellom pilotene og kommer seg uskadd ut av cockpiten.


Zetian er en Iron Widow, en kvinnelig pilot som kan ofre en mann for å gjøre Chrysalisen kraftigere. For å temme henne blir hun satt sammen med Li Shimin, den sterkeste mannlige piloten i Huaxia. Zetian er villig til å gjøre hva som helst - inkludert å motvillig samarbeide med Li Shimin - for å finne ut hvorfor pilotsystemet utnytter og dreper kvinnene. Omtalen er utarbeidet av BS.Forfatteren er født i Kina, bor i Canada.


Empire of Sand (The Books of Ambha #1) / Tasha Suri


En adelsmannsdatter med magi i blodet. Et imperium bygget på drømmene til slaver av guder. Empire of Sand er Tasha Suris fengslende, Mughal India-inspirerte debut.


Amrithiene er utstøtte; nomader som stammer fra ørkenånder, de er ettertraktet og forfulgt i hele imperiet for kraften i blodet deres. Mehr er den uekte datteren til en keiserlig guvernør og en eksilert Amrithi-mor hun knapt kan huske, men hvis ansikt og magi hun har arvet.


Når Mehrs makt blir gjort oppmerksomt for keiserens mest fryktede mystikere, må hun bruke hver eneste bit besitter av vilje, subtilitet og makt for å motstå deres grusomme agenda.


Skulle hun mislykkes, kan gudene selv våkne og søke hevn...


Forfatteren er fra Storbritannia, men har familie i India.


Boka kan lånes i utstillingen!


Daughter of the moon goddess / Sue Lynn Tan


Xingyin er vant til ensomhet. Hun har vokst opp på månen, og hun aner ikke at hun lever i skjul for keiseren som bannlyste moren hennes etter at hun stjal hans eliksir for evig liv. Men når Xingyins magi våkner til live og eksistensen hennes blir avslørt blir hun tvunget til å forlate hjemmet sitt og etterlate moren.


Alene, maktesløs og redd finner hun veien til Celestial Kingdom, et land fullt av undre og hemmeligheter. Hun skjuler identiteten sin og griper muligheten til å lære magi og bueskyting sammen med keiserens sønn. Kjærligheten blusser opp mellom Xingyin og prinsen, men når forbudt magi truer kongeriket må hun avsløre seg og ta opp kampen.


Omtalen er utarbeidet av BS.


Forfatteren er fra Malaysia, bor i Hong Kong.


The Girl who fell beneath the sea / Axie Oh


Dette er en feministisk omskriving av det koreanske folkeeventyret "The tale of Shim Cheong".


Dødelige stormer har herjet Minas hjemland i generasjoner. Flom feier bort hele landsbyer, mens blodige kriger føres om de få gjenværende ressursene. Folket hennes tror at havguden, en gang deres beskytter, nå forbanner dem med død og fortvilelse. I et forsøk på å blidgjøre ham, blir hvert år en vakker jomfru kastet i havet for å tjene som havgudens brud, i håp om at en dag den "sanne bruden" vil bli valgt og gjøre slutt på lidelsen.


Mange tror at Shim Cheong, den vakreste jenta i landsbyen – og Minas eldre bror Joon sin store kjærlighet – kan være den legendariske sanne bruden. Men den natten Cheong skal ofres, følger Joon Cheong ut på havet, selv om han vet at å blande seg er en dødsdom. For å redde broren sin, kaster Mina seg i vannet i Cheongs sted.


Feid bort til ånderiket, en magisk by med guder og mytiske beist, oppsøker Mina sjøguden, bare for å finne ham fanget i en fortryllet søvn. Ved hjelp av en mystisk ung mann ved navn Shin – så vel som et broket mannskap av demoner, guder og ånder – setter Mina ut for å vekke sjøguden og få slutt på morderstormene en gang for alle.


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page