top of page
  • June Solberg

Råning, mekk og kjærlighetssorg


Liker du Rådebank på NRK? Her er noen bøker som kan fenge!


Romaner


Sveiseblink / Helene Guåker


Da hu kom nærmere, måtte jeg se vekk, blunke hardt, det var som jeg ikke kunne se direkte på henne, hu var så skarp og gnistrende at jeg ville få sveiseblink om jeg så på henne for lenge.

Kristoffer går andre klasse på videregående på Lena og er skolelei. Livet er ganske kjipt, han bor aleine med faren, mora er død, og farfaren, Birger, er innlagt. Kristoffer kan sveise og skru bil, og er kjent for å være rundbrenner som ikke vil ha en kjæreste, men det forandre seg den dagen han ser Jenny suse forbi på skateboard. Nå består plutselig livet i å råne rundt og lete etter Jenny, og finne på nye måter å imponere henne.


En veldig lokal bok for oss på Gjøvik, stakkars Jenny er jo fra Kolbu! En lettlest bok, skrevet på dialekt. Perfekt for råneglad bygdeungdom.Hestekrefter / Lars Mytting


Forlaget skriver: Livet blant VS-motorene kunne fortsatt som før. Men planer om veiomlegging rykker bensinstasjonseier Erik Fyksen ut av tilværelsen i smøregrava og inn i en ensom kamp mot urbane moderniseringskrefter, spøkelser fra egen fortid, og ikke minst hans gamle rival, skytterlagsformannen Harald Jøtul.


Fyksens originale 60-talls-stasjon er utgått på designdato, utgått på konseptdato, utgått på vareutvalg - utgått på alt annet enn kunnskap om biler og vedlikehold. Men 34-åringen selger seg dyrt. For Norges siste Mobil-stasjon er også et fredlyst tempel over tapt kjærlighet - minnesmerket etter hun som riksveien tok.Kjør! / Helene Guåker


Forlaget skriver: Marianne er en bilgæren ungjente som ikke helt klarer å finne seg til rette i livet. Hun sliter med forholdet til kjæresten og føler seg misforstått av foreldrene. Hun har en ekstrem fascinasjonen for bil og motor, særlig en Chevelle Big Block SS, og blir derfor en outsider i nesten alle sammenhenger.


Hun krasjer med drømmebilen og mister barnet hun bærer. Kampen for å restaurere bilen og finne tilbake til livet hun levde før, blir alt hun tenker på. Ikke minst må hun overvinne frykten for å sette seg bak rattet igjen.Burnout / Tiger Garté


Forlaget skriver: Dette er en oppvekstroman om råskap i et moderne norsk bygdesamfunn på vestlandet. Det er en mørk og vond fortelling om mobbing - trist, sår og tragisk - men samtidig smart, tøff og absurd.


Trym og Robban er bestevenner. Men på ungdomsskolen går alt galt. Robban blir valgt ut som mobbeoffer, og Trym greier ikke å forsvare ham. Likevel er de sammen om å mekke bil på fritiden.


Burnout er historien om brutal og panisk ungdom som gjør alt de kan for ikke å være annerledes og havne utenfor. Samtidig handler det om den totale resignasjonen hos dem som allerede har gjort det.Alle har eit sultent hjerte / Bjørn Sortland


Forlaget skriver: Ina har nettopp oppdaget at hun er gravid med Erik. Hun blir sår, sint og frustrert, for det var så mye hun hadde planer om. Nå vet hun ikke hva som vil skje. Erik sier han vil hjelpe henne, og kjører henne til bestevenninna i Oslo, så hun får prate med henne. Ina treffer venninna, men er stadig like usikker.


Ina og Erik reiser tilbake til vestlandet og hjembygda, sammen. Ingen av dem har bestemt seg for hva som er best å gjøre, men under kjøreturen blir de kjent med hverandre på en ny måte, de har i alle fall begynt å snakke sammen. Og de har skjønt at de har et valg.


Dette er en roman om å velge og om begjær etter å få mest mulig ut av livet.OMG / Ingelin Røssland


Forlaget skriver: Maria lever livet sitt som en eneste stor fest, men når hun blir sendt hjem i en politibil tar festen brått slutt. Mora hennes orker ikke mer av oppførselen hennes, og Maria får mobilforbud og blir sendt til mormor på bygda. Maria har en kjæreste i byen, men på sitt nye bosted blir hun opptatt av prestesønnen JOhannes. Nå blir det duket for et svart kjærlighetsdrama med sterke følelser, knyttnever og blod.


Boksok.no: Lesaren kjem tett på hovudpersonen Maria i intense skildringar som skapar høg lesepuls. Språket er medrivande, enkelt og direkte, og her er mykje dialog. Historia er rik på hendingar og tematiske lag, men er likevel enkel å følgje.Vi bare kjører, så ser vi / Hilde Stålskjær Osen


Fra boksok.no: Dagene går i ring for hovedpersonen og venninna Miriam. Jobb, tv-titting og bilkjøring. Skolebrød og bensinstasjon. Det er et par år siden de sluttet på videregående og nå har begge fått jobb i bygda. Hovedpersonen er kjæreste med Jørn som jobber på sjøen, men det er akkurat som om rutinelivet ikke er helt nok.


En nedpå bok om forventninger og om å finne ut hva man vil med livet. Rolig og hverdagslig i både språk og handling. Boka har korte kapitler, mange avsnitt og enkelt språk.Noveller


Køyre frå Fræna / Lars Petter Sveen (noveller)


Møt lokalpolitikeren som jukser seg til valgseier, mobben som marsjerer mot ordføreren sitt hus, og gutten som mistenker at foreldrene putter sovemedisin i maten hans. Møte unge menn som forsøker å kjøre vekk fra Fræna, kjører andre ihjel og forsøker å leve med det, eller som jager asylsøkere gjennom skogen. I Fræna reiser døde seg midt på lyse dagen, og innbyggerne bærer på mørke hemmeligheter. Politikk, eventyr og grøsser glir over i hverandre. Det er ikke lett å si hva som er mest uhyggelig.Det er her du har venna dine / Kyrre Andreassen (noveller)


Om vennskap, tilhørighet, men også om sjalusi, fyll og kjøreturer. Her møter vi unge mennesker fra det lille tettstedet Rotberg, mange lengter seg vekk, men det er jo i bygda de har "venna sine".


Boka er berømmet for det usnobbete, kruttsterke språket, og en forfriskende stemme med nikk til amerikansk "skitten realisme". NB! Dette er en litt eldre bok (1997).Exit (noveller)


Syv noveller for ungdom. Alle personene i novellene har lagt noe bak seg og er på vei mot noe nytt og ukjent. Freddy plukker opp en dame som trenger skyss i vintermørket. Lussi halvsover i forsetet når både bilen og ferieplanene endevendes. Maria har et presserende problem og en kribling i magen, og nå er hun på vei inn i ørkenen. Sander mangler bakkekontakt og må lære seg å teste angsten sin. Tellef har endelig fått seg moped, men det skal mer til enn dét for å bli akseptert i gjengen. Stine skal lære å håndtere alt mulig, og ikke minst må hun lære å håndtere en bil. Og ei jente skal reise lenger enn hun noen gang har gjort.
Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page