top of page
  • June Solberg

The Hazel Wood - Melissa Albert

Denne boka er en typisk fantasy hvor det fantastiske skjer i vår verden.


Vi møter Alice, sytten år, som hele livet har levd «på veien» sammen med moren sin. De har minst to ganger i året flyttet fra sted til sted, fordi uhell har forfulgt dem. For eksempel har de opplevd at en hel etasje i huset de leide, ble rammet av flom, uten at det var noe regn å spore. En annen gang var det en villkatt som klarte å komme seg inn i husvogna de bodde i, og pisset ned alle eiendelene deres.. masse slike ting.


Fordi de har flyttet så ofte, har ikke Alice måttet forholde seg til at fremmede kan være farlige. Da hun var seks år, hoppet hun derfor inn i bilen til en fremmed mann som sa han kjente bestemoren hennes. Alice, som aldri har møtt bestemoren sin, synes dette var spennende. Mannen hadde rødt hår, og fortalte henne historier og rakk å kjøpe pannekaker på en kafé før politiet klarte å finne igjen Alice. I flere år etterpå undret hun seg over hvem denne mannen var, men moren har hele veien avfeid det med at mannen man en gal fan av bestemoren.


Den mystiske bestemoren, er nemlig en kultforfatter, som har skrevet EN bok: Tales from the Hinterland. Dette er en samling av historier, eventyr. Bestemoren har masse mystikk rundt seg. Hun forsvant i lang tid for flere år tilbake, før hun kom tilbake og skrev denne kultboken. De siste årene har hun trukket seg tilbake og lever et anonymt liv i Hazel Wood, som er eiendommen hennes.


Tales from the Hinterland er vanskelig å oppdrive. Alice har kun hatt hånda i boka en gang. Da leste hun innholdsfortegnelsen, og fant ut at det ene eventyret til bestemoren heter Alice-three-times. Den første setningen i historien er så skremmende at Alice blir glad for å bli avslørt av moren, som river boken vekk fra henne. Den handlet om et barn som ble født med helt svarte øyne, svart fra side til side, og om at jordmoren som tok henne imot, løp vekk i skrekk uten en gang å gi barnet et bad.


Likevel blir Alice såpass opphengt i boka til bestemoren at hun i mange år bruker mye tid på å oppsøke den. Dessverre forsvinner boken flere ganger rett utenfor rekkevidde. Så forsvinner tanken på boken litt for henne etterhvert.


Dette er bakgrunnen for handlingen. Den egentlige historien starter med at moren mottar et brev som forteller at bestemoren er død. Moren er lettet over at bestemoren er død, og erklærer at de nå er fri. De slutter å flytte, moren gifter seg og de etablerer seg i New York.


Det går mange måneder uten tilsynelatende uhell, selv om alle vinduene i leiligheten plutselig sprekker, og en fremmed mann begynner å synge «Go ask Alice» når hun går forbi. Det er jo bare New York. En spesifikk hendelse skyter fart i historien. Alice oppdager den mystiske, rødhårete mannen fra mange år tilbake, på jobben sin. Det er tydelig at han ikke ønsker å bli sett, og klarer å løpe ut uten at Alice får tak i ham. Hun legger dog merke til at mannen har en utgave av bestemorens bok, som han satt og leste i. Boken som ikke lar seg oppdrive.


Rett etterpå, mens hun venter på skyss hjem fra skolen, dukker verken stesøsteren eller sjåføren opp (ja, stefaren er steinrik). Hun kommer hjem og ser at portneren i huset ikke er på plass i resepsjonen. Oppe i leiligheten er det tomt og stille, både moren, stefaren og søsteren er borte. I stedet er det en forferdelig stank. Alice går gjennom rom etter rom, livredd for hva hun vil finne. På rommet sitt lukter det sterkest. På sengen ligger en konvolutt. I konvolutten ligger en utrevet side, tittelsiden til «Alice-three-times». Moren, stefaren og søsteren er sporløst forsvunnet.


Den eneste beskjeden Alice er etterlatt med er "Ikke dra til Hazel Wood".


Dette er en bok som er skikkelig creepy. Jeg leste boken på senga, og var midt inne i en av historiene til bestemoren da samboeren min plutselig snakket til meg. Jeg hylte rett ut. Nå har vi avtalt at han fremover skal puse på meg som en katt før han begynner å snakke til meg. Jeg anbefaler å IKKE lese på baksiden av boken, der står det nemlig noe som avslører handlingen i ytterligere grad enn det jeg har skrevet over. Dumme forlag!


Bok to i serien har akkurat kommet på engelsk: The night country. Columbia har kjøpt filmrettighetene, så forhåpentligvis kan man bli skremt nok en gang i kinosalen.


14 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page