top of page
  • June Solberg

Brettspillkongen Settlers of Catan

Det prisvinnende brettspillet Settlers of Catan feiret 25 årsjubileum i 2020, og finnes nå, i tillegg til utallige utvidelser i brettspillform, også som app, som VR-spill og til Nintendo Switch.


Spillet er opprinnelig tysk, designet av Klaus Teuber, men er i dag oversatt til et tjuetalls språk, inkludert norsk. Det eksisterer både NM, EM, og VM i Catan.


Noen kaller spillet bare Settlers, fordi det i Norge først kom ut som The Settlers. Nå heter de norske spillene kun Catan, derfor er det mange som bare kaller spillene Catan. Vi på biblioteket forstår uansett hva du mener!


Det som er bra med spillet: Det er lett å lære seg, og altoppslukende.


Det dumme med spillet: I brettspillet må man være minst tre stykker! Booh korona!
Settlers of Catan (grunnspillet)

Fullt spill, 45-90 minutter, 3-4 spillere, fra 10 år


Settlers of Catan er et strategispill med sivilisasjonsoppbygging som tema. Du er en nybygger i en ny verden, bestående av heksagonale landskapsbrikker omringet av hav. Landskapsbrikkene får utdelt ulike tall, fra to til tolv.


Målet med spillet er å oppnå 10 poeng. Du får poeng ved å bygge å bygge hus og byer, lage den lengste veien eller kjøpe utviklingskort. Du kan bygge veier, hus og byer ved å skaffe deg ressurser. Hvert heksagon på brettet (unntatt ørkenen) har ulike ressurser, så det lønner seg å plassere seg riktig fra starten, for å dra nytte av ressursene. Ressursene som finnes er ved, ull, korn, leire og stein. Hvis heksagonbrikken med trær har tallet fire, og du har bygget i umiddelbar nærhet + en spiller får terningkast fire, betyr det at du får tilført en ved-ressurs.


OOOOOOOPS! Det finnes en røver som flyttes rundt og sperrer tilgangen til ressursene på heksagonbrikken den står på. Røveren kommer frem ved terningkast syv, og passer på at alle spillere har færre enn åtte ressurskort på hånda! Den som har mer enn dette må gi fra seg halvparten av sine kort til røveren. Spilleren som har slått terningkast syv kan flytte røveren til en annen heksagonbrikke, og kan kreve et ressurskort fra en av dem med bebyggelse ved brikken.


Utviklingskortene som kan trekkes, kan gi deg mange nyttige fordeler, som gratis veier, ressurser osv, i tillegg til poeng.


Er det fortsatt utklart? Se en forklaring på brettspillet med Takras: https://www.youtube.com/watch?v=qNPnTfihOQs


Grunnspillet har en utvidelse slik at man kan spille 5-6 spillere, og det er på norsk!


Se utvalget av bibliotekets Catan-spill her: http://bit.ly/CatanPopkult - eller søk på "Catan" i vår base.


Catan junior

Fullt spill, 30 minutter, 2-4 spillere, fra 6 år.


Ble kåret av VG til Årets barnespill i 2014!


Catan Junior er en barnetilpasset versjon av det klassiske spillet, og utspiller seg i et øyrike der spillerne bygger gjemmesteder, og der de møter på den mystiske øya hvor Kaptein Ravn bor. Hver øy gir forskjellige varer: ved, ull, ananas og sverd, og spillere kan motta gull. Ved å bygge skip kan de utvikle sine nettverk, og ved å bygge gjemmesteder så får de tilgang til flere varer.


Et flott spill for å introdusere unge spillere for Catan, og for voksne å spille Catan i de nødstilfellene for man kun er to stykker.


Spillet er på norsk!

Catan family edition

Fullt spill, 60-90 minutter, 3-4 spillere, fra 10 år


Testet på en ekte tiåring - tiåringen vant to ganger!


Dette er en mer familievennlig versjon av grunnspillet for voksne. I dette spillet er de heksagonale landskapsbrikkene sammensatt i seks puslespillbiter, fremfor å være løse med hav rundt. I tillegg har de allerede tall på seg, i stedet for at tallene legges ut av spillerne. Ellers er det helt likt som originalspillet i spillopplevelse.


Spillet oppleves kanskje som mer tilnærmelig, ikke så mye å sette seg inn i før man setter ut brikkene, så det kan kanskje anbefales fremfor grunnspillet. Det er ikke planlagt utvidelser til denne versjonen på dette tidspunktet, så hvis du vil spille med utvidelser, må du fortsatt ha det originale grunnspillet.


NB! Brukerveiledningen er på engelsk.

Utvidelser

Ellers har biblioteket følgende utvidelser til Settlers of Catan (per 12.05.21):


Catan Sjøfarere

Krever grunnspillet, 60-120 minutter, fra 10 år


Her bygger du skip og utforsker øyene utenfor Catan. Du får ni ulike scenarier å velge mellom i spillet.Catan Eventyrere & Pirater

Krever grunnspillet, 90-120 minutter, fra 12 år


Utvidelsen er helt dedikert til utforskning. Som utsendt av Rådet i Catan setter du ut til uutforskede områder for å bygge nye utposter. Den lille informasjonen du har fått indikerer at farlige pirater, rike fiskeområder og hjelpfulle landsbyer venter på deg.Catan byer og riddere (norsk utvidelse til grunnspillet, 3-4 spillere)

Catan byer og riddere (ekspansjon 5-6 spillere)

Krever grunnspillet, 90-120 minutter, fra 12 år


Utvidelsen bringer yrende handel til spillet, og den enorme rikdommen tiltrekker seg barbarer. Man trenger ridderne i Catan!Catan Handelsmenn & Barbarer (norsk utvidelse til grunnspillet, 3-4 spillere)

Catan Handelsmenn & Barbarer (ekspansjon 5-6 spillere)

Krever grunnspillet, 90-120 minutter, fra 12 år


Denne utvidelsen forteller historien om hva som skjer etter de første nybyggerne kom til Catan og bygget byer, og foregår over en kampanje på fem scenarier.


Spillet inneholder også en tospiller-variant, som gir deg muligheten til å spille grunnspillet og denne utvidelsen med kun to spillere.Catan spin-off


Catan Rise of the Inkas

Fullt spill, 90 minutter, fra 12 år


Velkommen til en intens kamp om Sør-Amerikas kyster i tidsepoken før Inkariket ble grunnlagt. Dette er et frittstående spill i Catan-universet, med spennende nye mekanikker. I spillet opplever du vekst og fall gjennom tre epoker. Oppgaven din: Å lede tre stammer til storhet, samtidig som du forsøker å hindre at jungel og rivaliserende stammer beveger seg inn på dine enemerker. På slutten er det kanskje du som står igjen som Inkarikets grunnlegger!


Spillet kan reserveres her: https://gjovik.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=507826


-


HVEM VIL SPILLE CATAN MED OSS!?!??!

1 005 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page