top of page
  • June Solberg

Strømmetips basert på bøker

Nå om dagen virker det som enhver bok blir filmatisert, enten som spillefilm eller lang eller kort serie. Noen ganger hender det til og med at serien går forbi bokserien, slik vi opplevde med Game of Thrones. Blir det da like spennende å vente på neste bok i serien?


Her er tips til noe som kan strømmes i disse tider.


NETFLIX


To all the boys I've loved before


Basert på Jenny Hans bokserie om Lara Jean, hvorav de to første bøkene også er oversatt til norsk ("Hvis du bare var min" og "Ps. Jeg elsker deg fortsatt").


Koreansk-amerikanske Lara Jean har funnet den perfekte måten å komme over ulykkelig kjærlighet. Hun skriver et brev til dem hvor hun øser ut alle følelser, legger brevet i en konvolutt og adresserer den, men i stedet for å poste brevet, legger hun det i en eske. Følelsene blir uttrykt, gutten det er snakk om vil aldri få vite noe, og problemet er over. Gjennom årene blir det en rekke brev i esken, som aldri er ment for noen andre enn Lara Jean selv. Hva skjer når alle brevene på uforklarlig vis blir sendt ut til guttene?


Stikkord: High school-drama, koreansk kultur, alenefar, søstre, romantikk, intriger, sjalusi.


De to første filmene ligger nå på Netflix, og det ser ut til at film tre er på trappene.Anne with an E.

Ny filmatisering av serien Anne fra Bjørkely av L.M. Montgomery. Denne gangen er serien utbrodert med masse informasjon vi ikke har kunnet lese i bøkene, noe som ble godt tatt imot fra undertegnende hvertfall.


Anne er et barnehjemsbarn som i starten på serien er blitt sendt til å bo hos Marilla og Matthew Cuthbert, som bor på Prince Edwards Island (Canada). Raskt viser det seg at søskenparet i utgangspunktet ønsket seg en gutt, som kunne hjelpe til på gården, nå som de begynte å bli eldre. Anne har en fantasi og et følelsesliv uten like, og klarer å sjarmere Matthew såpass at Marilla likevel blir overtalt til å la henne bli. Serien er satt på slutten av 1800-tallet, tidlig 1900-tall. Det er 14 bøker i bokserien, dessverre sluttet TV-serien etter tre sesonger. Altfor tidlig!


Stikkord: Periodedrama, fantasiliv, vennskap, hjertevarm, rørende.


Locke and KeyBasert på tegneserien av Joe Hill og Gabriel Rodriguez.


Da Rendell Locke blir myrdet, blir kona og tre barn tvunget til å flytte til farens barndomshjem, Keyhouse. Huset lever opp til navnet sitt. Barna finner nemlig flere mystiske nøkler i huset, som kan brukes til å låse opp forskjellige dører på magisk vis. Det viser seg at de ikke er de eneste i huset som leter etter nøklene...


Andre sesong er bekreftet!


Stikkord: Psykologisk, kreativ, humoristisk, familietraume, barndom.


Også verdt å nevne: The Umbrella Academy, The Witcher


HBO NORDIC


His dark materials


Ny filmatisering av bokserien til Philip Pullman, denne gang i serieformat.


Den foreldreløse Lyra Belaqua vokser opp blant lærerne på Jordan College i Oxford, i et parallelt univers til vår egen verden. I denne verdenen eksisterer menneskenes sjel i form av en dyreliknende skapning som alltid ledsager sitt mennesket. Disse kalles daimon, og har egne navn og kan snakke.


Lyra oppdager en farlig hemmelighet som involverer onkelen hennes, Lord Asriel. Bestevennen til Lyra forsvinner, og mens hun leter etter ham, oppdager hun raskt at dette bare er en av mange bortføringer, som har å gjøre med det mystiske fenomenet støv.


Stikkord: Steampunk, spenning, eventyr, vennskap, snakkende dyr.


The Handmaid's TaleBasert på Margaret Atwoods roman med samme navn (Tjenerinnens beretning på norsk), utgitt i 1985. Dette er den nyeste filmatiseringen.


Vi befinner oss i en dystopi hvor kristenfundamentalister har tatt over makten i USA og dannet republikken Gilead. Kvinner har ikke lenger lov til å lese, skrive, ha egen eiendom, eller håndtere penger. På grunn av forurensning og stråling, har fruktbarheten sunket og fødselstallene likeså.


De få fruktbare kvinnene som eksisterer, blir tvunget til å føde barn for kommandørene, mennene som styrer Gilead. Disse kvinnene kalles tjenerinner. I serien følger vi tjenerinnen Offred (kvinner får navn etter mennene de tjener hos, her: Fred). Offred het tidligere June, var redaktør, en kone og mor. Hun mister navnet sitt, familien, karrieren, eiendeler og sine menneskerettigheter. Vi følger henne i "nåtid", med flashbacks til det som har skjedd opptil "nå".


Stikkord: dystopi, fundamentalisme, feminisme, kjærlighet


Også tilgjengelig på Amazon Prime.


The MagiciansBasert på Lev Grossmanns bokserie. Som mange andre fantasy-bokserier, ble denne sammenlignet med Harry Potter. "Harry Potter for voksne". Som om ikke Harry Potter i seg selv kan leses av voksne...


Vi befinner oss i en verden hvor magi finnes på ordentlig, og magi læres bort på Brakebills College for Magical Pedagogy. Hovedpersonen, den intelligente og sjenerte Quentin Coldwater, tror han og bestevenninna, Julia, er invitert til opptaksprøve på Yale, da de plutselig befinner seg på Brakebills. En stor, hylende forskjell fra, la oss si, Harry Potter, er at denne skolen er et universitet, med unge voksne, alkohol og sex. Verdenen er likevel vår egen, med referanser vi kjenner igjen (alle har for eksempel lest Harry Potter, og vitser om det).


Quentin og de andre lærer raskt at det å manipulere virkeligheten kan skape problemer. Det er så klart en "big bad" som må beskjempes, og det viser seg at fantasybokserien Quentin har lest og forgudet i årevis, faktisk eksisterer på ordentlig.


Stikkord: Magi, vennskap, studentlivet, Buffy-esque


Også verdt å nevne: Game of Thrones, True BloodAMAZON PRIME


Good Omens


Filmatisering av boka Gode varsler : heksen Agnes Nutters fine og korrekte profetier av Neil Gaiman og Terry Pratchett.


Engelen Aziraphale og demonen Crowley har et spesielt vennskap, som har vart siden tidenes morgen. Heksa Agnes Nutter har forutsett at jordens dommedag hvert øyeblikk kommer, noe som vil bety slutten for både vennskapet og så klart, jorda. Aziraphale og Crowley starter nå jobben med å motarbeide hverandres jobber slik at det forhåpentligvis nuller ut apokalypsen.


Dette er en hysterisk morsom serie. Antikrist har blitt forbyttet, og har nå en lykkelig barndom i landsbyen Tadfield. John Hamm er brilliant som erkeengelen Gabriel. Apokalypsens fire ryttere kjører motorsykler.


Stikkord: tro, håp, livet, døden, kjærligheten og Queen.


100 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page