top of page
  • June Solberg

Veien til Perdition - Max Allan Collins

Denne tegneserien har handlingen fra 1930-tallets USA. Vi befinner oss i byen Rock Island, nær Chicago i Illinois. Det er harde tider for mange, vi er i Forbudstiden i USA, da det var forbudt å omsette, transportere og produsere alkohol i USA. Dette førte selvsagt til en ulovlig omsetning av alkohol og kriminelle grupper som italiensk-amerikansk mafia av innvandrere som slo seg opp og tjente enorme summer på alkohol. Mest kjente navn er Al Capone.

I denne boka er det Looney-banden som styrer byen. Bandelederen, John Looney, er en historisk figur, som dere ser til venstre.


Selv om de var irske, var de støttet av Capone sin bande i Chicago.


Denne banden styrte alt. De omsatte alkohol, de eide bordeller og de eide kasinobåter. De ga ut en avis “Rock island news” som egentlig var fordekt utpressing. Om ikke ofrene punget ut, ville skandalehistorier, sanne eller usanne, fylle avissidene.


John Looney har sønnen Connor - gærne Looney - som privatsjåfør og advokat, som har politiet i sin hule hånd. Looneys mest fryktede revolvermann heter Michael O’Sullivan, kjent som dødsengelen blant venner og fiender.


I denne boka er det sønnen til Michael O’Sullivan som er forteller.


I ettertid er det vanskelig å skjønne at faren min kunne vært involvert i dette. Far var en stille type, og en av de mest redelige menn jeg har truffet. Han var det man kaller en familiens mann. Ikke drakk han, og ikke horet han. Du tror kanskje han bare holdt det skjult for meg, men jeg vet det var slik. Han elsket Annie, moren min. Men far hadde også en annen side. Selv om han aldri nevnte det, var han en dekorert veteran fra første verdenskrig. Jeg antar det var derfor han var en slik trofast soldat for Looney.

Michael jr. er nysgjerrig på hva faren egentlig jobber med for herr Rooney. Han visste ingenting, bortsett fra at de hadde det fineste huset av alle de kjente, og at faren bærer en pistol. Michael og lillebroren, Peter, hadde lyst til å finne ut hva faren gjorde på det han kalte “oppdrag”.


Så, en dag avleder Peter faren, mens Michael jr. sniker seg med i bilen hans. Michael jr. blir vitne til at faren - dødsengelen - og Looneys sønn, gærne Looney, skal kreve inn penger fra noen som smugler alkohol. Han blir vitne til en massakre, og blir oppdaget da han forsøker å komme seg unna. O’Sullivan ber for sin sønn, og lover at han kan holde kjeft. Far og sønn har en alvorsprat.


Looney-banden bestemmer seg for å kvitte seg med O’Sullivan og familien hans. En kveld når faren er borte, drar Looney jr. hjem til dem for å drepe Michael jr, vitnet. Looney tar feil av Michael og Peter, eller han vet ikke at Michael har to sønner. Peter og moren blir drept.


Nå starter faren og den unge sønnens jakt mot gangsterne, på veien til Perdition, et lite sted hvor de har familie og hvor de kanskje kan være trygge.


Det er mange spørsmål man kan stille seg i denne boken. Hvordan kan en kjærlig ektemann og far forsvare sitt arbeid som leiemorder når han selv kjenner dyp kjærlighet for sin egen familie? Hvordan kan en ung gutt, som forguder sin far, skille mellom hva han nå vet hva faren er for ham og hva faren er for andre?


En del av historien omhandler også familien som katolikker. Faren går i kirke, tenner lys og får syndsforlatelse etter hvert drap han begår.



Stedet de skal til - Perdition - ordet betyr fortapelse på norsk. Så man kan si at de er på vei til fortapelse.


Personlig synes jeg dette er en minneverdig og nydelig historie, som jeg ofte tenker på selv mange år etter at jeg leste boka for første gang. Tegneserien ble også filmatisert i 2002, med Tom Hanks som O’Sullivan og Paul Newman som John Looney. Filmen avviker litt fra den opprinnelige historien, men den er også verdt en kikk.


Dere må være klar over at dette er en gangsterfortelling. Det ER mye drap, selv om tegneseriens svart-hvitt bilder demper dette noe. Men det er også historien om en far som gjør alt for å beskytte sønnen sin og forholdet dem i mellom etter at de mister personene som betyr alt i verden for dem.


Tegneserien kan reserveres fra oss her: https://gjobib.bib.no/cgi-bin/m2?tnr=361971


6 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page