top of page
  • June Solberg

Popkult <3 Susan Beth Pfeffer


I 2013 leste jeg en liste hos Buzzfeed books, nærmere bestemt "15 book series to read if you enjoyed The Hunger Games".

Her kom jeg over flere serier jeg ikke hadde hørt om før, men bare en av dem endte jeg opp med å lese, for så kjøpe inn til ikke bare ett, men to av bibliotekene jeg har jobbet ved. De er nemlig SÅ bra, og bør nå ut til så mange som mulig. Jeg har også pitchet bøkene til flere forlag i Norge, for jeg har så lyst til å kunne snakke om dem på klassebesøk (litt vanskelig å formidle engelske titler for en klasse som skal lese noe på norsk).

~~~~ LIFE AS WE KNEW IT ~~~~

life as we knew it.jpg

Miranda er 16 år, en av fire søsken i en splittet familie hvor far har fått en ny og yngre kone og venter et nytt barn. Mor er forfatter, og oppfordrer Miranda til å skrive dagbok rundt den tida de er oppe i, da et kommende, stort naturfenomen er den store snakkisen jorda rundt. Det er Mirandas dagbok vi følger i boken.

En stor asteroide nærmer seg månen, faktisk den største i manns minne, og dette har engasjert lærere til å bruke månen som tema i fag på skolen, folk tar seg fri fra jobb for å se fenomenet, andre lager i stand månefester og alle er rett og slett veldig ivrige etter å se sammenstøtet, som er sagt å skulle være synlig med det blotte øye, eller i det minste med kikkert.

Sammenstøtet er voldsomt, og etterlater seg månen mye, mye nærmere jorda enn tidligere. Den er fortsatt en stor, død stein i himmelen, men nå er den skremmende i stedet for uskyldig. Panikken stiger umiddelbart.

Først forsvinner mobiltelefonnettet. Tsunamier oppstår spontant rundt jorda, og vann flommer inn over kystområdene og tilintetgjør alt i sin vei. Gradvis blir situasjonen verre for Miranda og familien, som ikke er trygge til tross for at de befinner seg midt i landet. Vulkaner oppstår på helt nye steder, og en askesky sperrer for sola. Det blir mangel på elektrisitet og mat. Det blir en reell kamp for å overleve.

At månen har en slik kraft på jorda, vet vi jo. At asteroider kan treffe månen (og oss) når som helst er vi også klar over. Boka omhandler noe som faktisk kan skje oss når som helst. Selv et år etter at boken ble lest ferdig, har jeg fortsatt en klump med frykt nederst i magen, som stikker litt hver gang jeg ser på månen. Er den ikke litt større i dag, mon tro?

”Heldigvis” er dette første boka i en trilogi, og det finnes i tillegg en fjerde, frittstående tittel for de som vil lese mer om hvordan det går med Miranda og familien.

lifeasweknewitcom.jpg

Susan Beth Pfeffer har skrevet 77 bøker pr. 2011. Her er en over de ulike seriene hun har skrevet. Pfeffer er i det hele tatt en veldig grundig forfatter, som har laget en oversikt over nyttige lenker til bruk for skoler og bibliotek! Denne finner dere her.

Jeg har senere lest en frittstående roman av Pfeffer, som også gjorde sterkt inntrykk på meg.

~~~~ Blood wounds ~~~~

Blood wounds.jpg

Willa Coffey er 16 år gammel, og på utsiden ser det ut til at hun lever et perfekt liv. Hun har en flott familie, har en oppmerksom mor, en god stefar og populære stesøstre, og alle kommer godt overens og er glade i hverandre.

Under overflaten er det en økonomisk skeivfordeling som preger Willa. Stesøstrene har nemlig en rik mor, og de reiser verden rundt og får alt de peker på. Willa har riktignok masse mat på bordet, og bor i et flott hus, men hun blir bedt om aldri å klage over alt hun ikke får utenom det mest nødvendige, hvor urettferdig det enn oppleves. Ingenting må forstyrre familieidyllen.

En vakker dag ødelegges idyllen. Willas biologiske far, som hun ikke har sett eller hørt fra siden hun var fire år, myrder sin nåværende kone og barna deres. Nyheten om drapet smøres utover alle medier, og Willa og hennes nye familie må gå i dekning. Vitner forteller at Willas far er på vei mot dem, og teorien er at faren også planlegger å drepe Willa og moren.

Heldigvis klarer politiet å nå frem til familien i tide, men selv om Willa og moren ikke blir skadet av faren, preges familien av hendelsen, og gamle sår rives opp.

Willa insisterer på å dra til den lille byen hvor moren vokste opp, for å delta i halvsøstrenes begravelse. I løpet av turen lærer Willa den smertefulle sannheten om sine foreldres ekteskap, og hemmelighetene rundt hvorfor moren forlot ham. Alt som til nå har vært nedgravd og tiet i hjel, kommer til overflaten.

Historien omhandler både selvskading, drap og mishandling, fortalt på en ærlig og realistisk måte. Noen vil kjenne seg igjen i familiedynamikken med halv- og stesøsken, og utfordringene det fører med seg. Historien sluker deg, først sitter du på nåler før Willas far blir funnet, deretter når Willa avslører alle hemmelighetene livet hennes har bestått av. Dette er en historie som vil sitte igjen i sjelen lenge.

~

Disse bokanmeldelsene har tidligere vært publisert på bloggen til Gjøvik bibliotek og litteraturhus. Vil du se mer, går du hit.

10 visninger

Siste innlegg

Se alle
bottom of page