top of page
  • June Solberg

Elendige verden : 3 dystopier

The Age of Miracles (2014) / Karen Thompson Walker


En morgen våkner Julia opp til en dag som er blitt seks minutter lenger. Dagen etter går det enda flere minutter før solen går ned. Planetens magnetfelt har kommet i ulage, tyngdekraften er forandret, og planeten roterer saktere. Ingen vet hvorfor, og selv om teoriene er mange er det ingenting noen kan gjøre med fenomenet.


Ettersom dagene og nettene blir lengre, først minutt for minutt, så time for time, begynner man å merke forandringer på jorden. Fugler kan ikke lenger navigere og faller derfor ned. De store havdyrene blir like forvirret når både tidevannet er i ulage og havstrømmene snur. Resultatet er masseutryddelse. Plantelivet reagerer også når dagene blir glohete etter 30-40-50 timers sol-oppvarming, og nettene iskalde etter like lang tid borte fra solen. Den eneste måten å dyrke noe på er etter hvert i drivhus, noe som tærer voldsomt på verdens energiressurser. Ozonlaget blir tynnere, og man kan ikke lenger være ute i solen uten å få forbrenning.

Jordens panikkslagne ledere bestemmer at samfunnet skal følge «klokke-tid» med 24-timers døgn slik vi kjenner det, noe som fører til at Julia ofte går på skolen i nattemørket og prøver å sove seg igjennom blendende solskinnsnetter. Mennesker som velger å leve «naturlig» etter når solen står opp og går ned, må etter hvert prøve å sove seg igjennom 20-30-timers netter og være oppe i 20-30 timers dager.

Konflikter oppstår mellom gruppene, og midt oppe i alt dette vokser Julia opp. Vi følger henne fra hun er 12 år til hun på slutten av boken er blitt 23 år, og i løpet av den tiden har hun møtt enorme utfordringer både fysisk og psykisk.


De døde ser deg (2017) / Alexander LøkenLiv Wiik befinner seg i Tokyo i 2019. Men hun skal ikke være der lenge, for Liv er smittet av likpest, en ny verdensepidemi som gjør blodet ditt svart og sender deg i graven. Det finnes ingen kur. Sykdommen smitter kun etter døden, så hun er ingen fare for omgivelsene nå. Foreldrene er diplomater og travle så Liv passer lillesøsteren sin om dagen. Om natten er hun alltid alene på rommet. Eller, alene er ikke helt sant, for Liv har en stor hemmelighet. Hun er en nekromantiker, en som maner fram de døde. Hver natt hjemsøker de hvileløse henne.

I 2019 har de ikke Facebook, men noe enda mer omfattende, Oculink. Det vet alt om deg og du betaler for det med å gi det alle opplysninger om deg. Hemmeligheter er verdens valuta og eieren av Oculink, Everest Brox, vet mer enn andre verdien av hemmeligheter. Det er det han har brukt for å bygge sitt imperium. Men han har enda en kilde til hemmeligheter utenom Oculink, en hemmelighet få vet om. Han får spøkelser manet fram, og til det trenger nekromantikere.

Liv finner ut hvor hensynsløs Everest er og hvor langt hun vil gå for å beskytte søsteren sin, da hun blir truet til å jobbe for ham. Sammen med Alfie, en liten engelsk gutt med store evner, Oliver, en eldre spansk gutt med mørke hemmeligheter og Ekko, en gatesmart japansk jente, blir hun del av et nytt lag av spøkelsesjegere for Everest. I Glassfestningen, høyt oppe blant snødekte fjelltopper, lærer de å lokke til seg spøkelser, og fange dem. Men hva er det Everest skal med spøkelsene? Hva driver ham, og hvem er Hun som det hviskes at selv Everest Brox frykter?Biblioteket har også boken som e-bok og e-lydbok i Bookbites.

Livsloven-serien (2016-)/ Neal ShustermanVi er i en fremtid ikke så veldig langt fra vår egen. En fremtid der Nord Amerika har lagt en splittende krig bak seg. En krig mellom de som mener at livet er ukrenkelig fra unnfangelsen av og de som mener at abort er greit. For å få slutt på krigen inngås det en avtale - Livsloven. Avtalen går ut på at et barn har livets rett helt fra det blir til i mors liv og til det er 13 år. Fra barnet er 13 år og til det blir 18 kan foreldrene eller andre som har ansvaret for barnet innse at det var en feil å la dette barnet vokse opp. Man kan da sende barnet til fragmentering, en prosesss der han/hun blir delt opp for å brukes som deler til andre mennesker som trenger det. Grunnen til at abortmotstanderne går med på dette er at man argumenter med at de som blir fragmentert ikke dør, de opplever bare en delt tilværelse...


For bokens hovedpersoner er det ikke slik, i alle fall tenker de slik etterhvert. Vi møter Connor og Risa som klarer å flykte på vei til "høsteleiren" der de skal fragmenteres. Vi møter også Leo, en gutt som helt fra fødselen av har blitt gitt til å fragmenteres. Han blir ufrivillig reddet og er i starten veldig sint fordi målet med hans liv ikke blir oppfylt. Vi følger disse tre og de de møter på deres flukt mot noe bedre - mot noe de har hørt kalles Kirkegården. Men hva er det egentlig som venter dem?


Vi møter unge mennesker som kjemper for retten til å leve og får innblikk i gruppedynamikk og religiøse grupper på ville veier. Det er mye til ettertanke og når det er pakket inn i en god fortelling kan det nesten ikke bli bedre.


Serien tar opp viktige spørsmål. Hva er egentlig et menneske, har mennesket en sjel og er det egentlig galt å gi seg selv for at andre skal få det bedre? Jeg opplever det særlig interessant når vi etter hvert får innblikk i argumentasjonen for fragmentering. At meningen om rett og galt kan skifte ganske fort bare nok mennesker og sterke nok krefter går inn for det og mener det er rett. I bøkene er det illustrert med annonser og reklame for fragmentering, og man tar seg i å synes det høres både logisk og fornuftig ut..


Dette er en serie man blir skikkelig revet med av, bøkene er både spennende og fartsfylte.


Serien består av bøkene Splintret (Unwind) , Spleiset (Unwholly), Sjelløs (Unsouled) og Samlet (Undivided).Biblioteket har bøkene på norsk og engelsk, de norske er i tillegg i Bookbites.


27 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page